Timpul.md

Bună Dimineața 26 Aprilie 2021 | 07:30

O istorie sinceră a rusificării oraşelor din RSS Moldovenească

În aceste două zile „de odihnă”, în sfârşit i-a venit şi rândul cărţii lui Valeriu Pasat, intitulată „RSS Moldovenească în epoca stalinistă”. 

Volumul a apărut în 2011 la Editura „Cartier”. E o lucrare de istorie onestă, onest documentată şi onest scrisă din punctul de vedere al deontologiei de istoric. Din păcate, cartea a trecut cam pe neobservate, dar la noi cam aşa e - dacă nu faci parte din gaşca adulatorilor, mai moldoveneşte spus, a lingătorilor de funduri oficiale înalte şi foarte înalte, ba dacă mai ai şi „tupeul” de a nu fi de acord cu aceştia în toate ori chiar de a-i înfrunta cumva, poţi să scrii tu sute de istorii sincere ale poporului român că nu vei fi observat şi apreciat. Această carte a lui V. Pasat trebuie să fie citită de toţi, dar mai ales de conducătorii actuali ai R. Moldova ca ei să înţeleagă ce fel de ţară conduc şi cum s-a format ea, după 1940, atât de rusească la oraş şi atât de înapoiată la ţară... În ediţia de vineri vom reproduce un fragment din respectivul volum, despre modul în care au fost rusificate după război oraşele din Basarabia (RSS Moldovenească).

Volumul nu e ideologizat şi nu e supt din deget, ci are la bază un aparat bibliografic cu adevărat impunător, aparat fără de care nu are cum să apară o carte onestă de istorie onestă.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus