Politică

O noua dilema politica: revizuirea Constitutiei

Proiectul textului revizuit al Legii Supreme ar putea fi definitivat saptamana aceasta de catre experti, pentru ca saptamana viitoare sa fie prezentat spre examinare Comisiei largite de modificare a Constitutiei. Ramane de vazut insa ce anume din ceea ce propun juristii-constitutionalisti vor accepta partidele politice si ce varianta va ajunge sa fie dezbatuta, pe articole, in parlament, pentru ca ulterior sa fie scoasa la referendum, asa cum au convenit, marti, liderii AIE.

Pana la 16 iunie va fi organizat un referendum prin care sa fie validata o noua Constitutie, iar actualul legislativ nu va mai fi dizolvat, respectiv, nu vor fi alegeri parlamentare anticipate, este decizia comuna anuntata marti de liderii partidelor din coalitia de guvernare. In ceea ce priveste mecanismul adoptarii noii Constitutii, aceasta va fi votata, pe articole, de catre parlament, dupa care va fi supusa, per ansamblu, unui referendum national.

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat ca anume in acest mod s-a procedat si in anul 2000. Liderii AIE au spus ca textul care va fi supus referendumului este partial gata si va fi prezentat in curand opiniei publice spre dezbateri. „Noua Constitutie va fi suficient de atractiva ca sa fie sustinuta de majoritatea populatiei”, a mentionat liderul PD, Marian Lupu.

Decizia AIE a starnit reactii critice dure din partea opozitiei parlamentare. PCRM a anuntat ca va boicota sedintele parlamentului si va initia un referendum national privind acordarea votului de neincredere actualei guvernari, pe care o acuza de incercarea de a „uzurpa puterea in stat”. Pozitia comunistilor a fost enuntata miercuri de catre deputatii Igor Dodon si Vadim Misin, iar joi la rampa a iesit, cu noi acuzatii, Vladimir Voronin.

El a declarat ca PCRM nu accepta compromisuri si ca deputatii comunisti vor reveni in sala de sedinte a legislativului numai daca AIE renunta la ideea revizuirii Constitutiei prin referendum, se gaseste un consens in privinta modificarii doar a articolului 78 si e stabilita data alegerilor anticipate. Reactii critice, dar mai putin virulente, au exprimat si unele formatiuni politice extraparlamentare, care spun ca anticipatele ar fi fost singura solutie oportuna pentru depasirea crizei politice. Doar PNL a declarat ca saluta decizia AIE, dar a avertizat ca referendumul ar putea esua din cauza pregatirii insuficiente.

Pareri diferite au si analistii independenti. Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, saluta o astfel de rezolvare a crizei politice si constitutionale in care s-a pomenit RM, mentionand totodata ca decizia comuna a AIE este un test de unitate pentru coalitie. „Cu siguranta, avem nevoie de o noua Constitutie, deoarece actuala este imbibata cu imprecizii si incoerente, si, cu siguranta, nu avem nevoie acum de alegeri anticipate.

Or, sondajele de opinie arata ca si cetatenii sunt foarte rezervati fata de ideea unui nou scrutin parlamentar”. Mai rezervat este directorul ADEPT, Igor Botan. Potrivit lui, sansele de reusita ale proiectului sunt de 50/50. „Cred ca este foarte mare probabilitatea ca acest proiect se va prabusi din lipsa de timp, pentru ca e inimaginabil ca, timp de trei luni sa fie elaborat un text, ca apoi sa fie supus dezbaterilor si acceptat de toti cei din coalitie”, a mentionat el pentru IPN.

Juristul Alexandru Arseni, membru al grupului de lucru pentru revizuirea Constitutiei, sustine ca formula convenita de liderii AIE este o decizie politica, dar una perfect legala, care permite evitarea alegerilor anticipate. Aceasta este posibil insa cu conditia ca noua Constitutie, validata prin referendum, sa intre in vigoare pana la 16 iunie. „Nu este incalcata legislatia pentru ca, la momentul cand expira un an de la dizolvarea fostului parlament, este deja in vigoare un act normativ nou de care se conduce statul. Astfel, se alege presedintele tarii conform procedurii prevazute de noua Constitutie, iar legislativul isi continua mandatul”, sustine Arseni.

Care va fi insa noua procedura nu se stie deocamdata. Liderii AIE evita sa se pronunte in acest sens, lasand sa se inteleaga ca nu au inca o pozitie consolidata. Premierul Vlad Filat a precizat ca referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi desfasurat numai daca aceasta initiativa va fi sustinuta de partenerii externi ai RM. „Proiectul de modificare a Constitutiei, dar si eventualele modificari la legislatia electorala, vor fi in mod obligatoriu consultate cu Comisia de la Venetia”, a spus Filat joi, la intrevederea cu ambasadorii statelor UE si al SUA, acreditati in RM.

Amintim ca sunt propuse redactari, ajustari si modificari la 69 de articole din actuala Constitutie. Intre altele, grupul de lucru recomanda schimbarea denumirii limbii de stat din art. 13 – din „moldoveneasca” in „romana”, in timp ce unii politicieni vorbesc de variante de compromis gen „romana (moldoveneasca)” sau excluderea acestei referiri din Constitutie. De asemenea, grupul de lucru propune ca in acest an seful statului sa fie ales de parlament prin majoritate simpla, lucru care sa fie stipulat in capitolul Dispozitii finale si tranzitorii al Constitutiei, iar pe viitor, conform noii Legi, presedintele sa fie ales prin vot direct de catre popor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *