Externe

O nouă zi liberă legală în Japonia – Ziua Muntelui

Inițiativa de a avea o zi a muntelui a aparținut unor grupuri care promovează drumețiile și călătoriile montane și care au vrut să sărbătorească terenul Japoniei și legăturile acestuia cu geografia și cultura națiunii. În plus, japonezilor le place să aibă ceva specific de sărbătorit la fiecare sărbătoare legală, cum ar fi Ziua Verdeței în luna mai, Ziua marinei în iulie și Ziua respectării bătrânilor în septembrie, deși cei mai mulți oameni le tratează doar ca pe o altă zi liberă.

Ziua Muntelui se sărbătorește la 11 august deoarece kanji (caracterele chinezești folosite în japoneza scrisă) pentru "opt", arată ca laturile unui munte, iar "11" seamănă cu doi copaci, spun unii. În plus, în luna august nu exista nicio altă sărbătoare legală.

Multele vârfuri montane ale țării sunt mai mult decât niște simple caracteristici geografice. Ele explică popularea densă a orașelor, înghesuite pe terenul plat din apropierea mării, precum și cultura care a apărut acolo, după cum spun observatorii. Dar în ciuda acestui fapt extrem de urbanizare, mulți japonezi consideră că ei sunt mai mult în contact cu natura decât locuitorii multor națiuni dezvoltate.

Cu toate acestea, deși drumețiile sunt populare în Japonia, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, un sondaj de mică anvergură realizat de Japan Weather Asociation a constatat că aproape o treime din cei întrebați nici măcar nu au auzit de noua sărbătoare. Aproape 10% s-au gândit totuși că o excursie la munte nu este o idee rea în căldura notorie din orașe din luna august.

Japonia are acum mai multe zile oficiale libere decât oricare alt stat membru al Grupului celor opt puteri mondiale (G8). Ea are, totodată, o problemă cu oamenii care lucrează excesiv și nu își iau tot concediul la care au dreptul, fiind blamați pentru cererea slabă de consum și chiar pentru rata scăzută a natalității din țară. Se speră ca sărbătorile legale să încurajeze oamenii să-și ia vacanțe mai lungi și să cheltuiască bani în aceste concedii. The Japan Times sugerează că noua sărbătoare va antrena cheltuieli suplimentare de 820 de miliarde de yeni (8 miliarde de dolari), inclusiv un salt în vânzările de echipamente de campare. Orice efect asupra ratei natalității este mai puțin clar, chiar dacă familiile sunt, probabil, recunoscătoare pentru că pot petrece mai mult timp împreună, comentează BBC. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *