Timpul.md

Internațional 15 Iunie 2017 | 09:01

O porțiune a unei străzi din New York a primit numele lui Elie Wiesel

La aproape un an după moartea scriitorului și laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, colțul unei străzi din cartierul newyorkez Upper West Side, unde a locuit, a primit numele acestuia, informează AFP. 

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a inaugurat marți după amiază placa stradală cu numele scriitorului, la intersecția dintre strada 84 (84th Street) și Central Park (vest), în prezența văduvei acestuia, Marion Wiesel și a fiului său, Elisha.

Scriitorul evreu care a întruchipat timp de decenii memoria Shoahului a murit pe 2 iulie 2016, la New York, la vârsta de 87 de ani.

Supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, Elie Wiesel și-a dedicat viața memoriei Holocaustului și luptei împotriva indiferenței, intoleranței și nedreptății. El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1986.

Născut la 30 septembrie 1928 în Sighetul Marmației, România, Elie Wiesel a fost deportat la vârsta de 15 ani la Auschwitz-Birkenau, unde au fost ucise mama sa și sora sa mai mică. Tatăl lui Wiesel a murit în fața ochilor săi la Buchenwald, unde cei doi fuseseră transferați.

Primul său roman, "Noaptea" (1956), o descriere a vieții sale în lagărele de exterminare naziste, se va vinde în milioane de exemplare. Acesta va fi urmat de peste 50 de cărți (în franceză, engleză, ebraică și idiș), de trei piese de teatru și de numeroase eseuri.

Cetățean american din 1963, Elie Wiesel și-a împărțit viața între Statele Unite, Franța și Israel.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus