Timpul.md

Actualitate 15 Decembrie 2016 | 10:37

O rudă a șefului Serviciului Vamal a fost reținută de CNA pentru corupție

Victor Manoli și Veaceslav Parfeni, șeful și adjunctul Biroului Vamal Ungheni, promovați în funcție de actualul șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, au ajuns în custodia organelor de drept, fiind reținuți pentru 72 de ore pentru corupere pasivă. Victor Manoli este un susținător activ al Partidului Democrat, iar Veaceslav Parfeni, șeful adjunct al Biroului, este o rudă a actualului șef al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. 

Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), a declarat, în cadrul unui briefing, că urmărirea penală a fost începută de către Direcția Teritorială Nord a CNA la sfârșit de octombrie, curent, în baza art. 324, Cod Penal, pe faptul coruperii pasive comise de funcționari din cadrul Serviciului Vamal (SV). „Au fost autorizate mai multe măsuri speciale de investigație, iar în cadrul lor am reușit să demonstrăm faptul pretinderii și primirii de către colaboratorii Biroului Vamal Ungheni a mai multor sume de bani pentru exercitarea atribuțiilor ce le revin conform funcției. S-a constatat că ei estorcau și primeau bani de la cetățenii care traversează frontiera de stat a R. Moldova, spre și dinspre România. Banii erau percepuți pentru a nu efectua controalele mărfurilor la intrare, pentru a nu indica valoarea exactă a mărfii, pentru perfectarea drepturilor de import. În consecință, în bugetul de stat nu ajungeau mijloace financiare care trebuiau să fie plătite în calitate de impozit sau în calitate de taxe vamale… Au fost efectuate 18 percheziții. 15 persoane au fost reținute, printre acestea – șeful Biroului Vamal, adjunctul șefului, șeful postului vamal, 3 șefi de tură și 9 inspectori”, a menționat Zumbreanu. Acesta susține că persoanele reținute estorcau și primeau sume cuprinse între 50 de lei și 200 de euro.

Un membru PD și o rudă a lui Vrabie cu rude în partid

Victor Manoli, șeful Biroului Vamal Ungheni, este membru al Partidului Democrat. Acesta a lucrat anterior mai mulți ani la Vama Sculeni, după care a activat în organele cadastrale din Chișinău. Înainte de a reveni la Vamă, a condus secția Căilor Ferate a Moldovei (CFM) de la Basarabeasca. Pe o rețea de socializare, Manoli apare în imagini alături de liderii PD, inclusiv în compania lui Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. După ce Vitalie Vrabie a fost instalat șef la SV, Manoli a revenit și el în acest sistem, fiind numit șeful Biroului Vamal Ungheni.


Deși în spațiul public s-a vehiculat faptul că printre cei reținuți s-ar afla și „cumnatul lui Vitalie Vrabie”, informația nu corespunde adevărului. Veaceslav Parfeni, persoana ajunsă după gratii, este, de fapt, o rudă mai îndepărtată a actualului șef al SV, care, însă, a fost promovată tot în perioada lui Vrabie. Mai exact, Veaceslav Panfil este fratele soției lui Iurie Vrabie care, la rându-i, este fratele lui Vitalie Vrabie. Iurie Vrabie este vicepreședintele Organizației raionale de partid Ungheni a PD și șeful Organizaţiei orăşănești Ungheni a formațiunii. Iurie Vrabie este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din domeniul agriculturii din raionul Ungheni. Într-o afacere, acesta este partener și cu soția lui Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Continuarea pe ZDG.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus