Actualitate

Oamenii Anului 2016

Petru Hadârcă este actorul și regizorul care se dedică trup și suflet muncii sale, iar roadele acestuia nu au întârziat să apară. Astfel, în anul 2016 directorul general al Naţionalului a obținut Premiul Naţional pentru promovarea artei teatrale în R. Moldova şi peste hotarele ei. De asemenea Artistul Poporului a fost premiat pentru cel mai bun rol principal masculin – personajul Eu din spectacolul „Casa de pe graniţă” de S. Mrozek, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) din 2016. Tot atunci actorul Petru Hadârcă a fost distins cu Premiul de excelenţă din partea UNITEM. Pe lângă acestea și calitățile de regizor ale lui Petru Hadârcă au fost apreciate în acest an, deoarece la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie din Galaţi, România, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a luat premiul pentru cel mai bun spectacol: „Aveţi ceva de declarat?”, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau, în regia sa. De asemenea actorul a lansat anul acesta volumul „O cronică a Teatrului Naţional din Chişinău. 1918-1930 ”, iar de curând a lansat în premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu” spectacolul „În ochii tăi fermecători”.

Principele Radu al României a vizitat de mai multe ori Republica Moldova în anul 2016. Alteța Sa Regală, a contribuit la instalarea bustului regelui Ferdinand I la Ialoveni în ziua de 27 octombrie. Proiectul va continua și în anul 2017 atunci când un asemenea bust va fi instalat și în satul Ţepilova din raionul Soroca. De asemenea, Principele Radu al României s-a implicat activ în promovarea culturii românești în Republica Moldova.

Marian Voicu este primul jurnalist român care a filmat în Siberia și Uganda. De-a lungul carierei sale, omul de radio și televiziune a primit de patru ori premiul Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune, precum și Premiul Clubului Român de Presă pentru talk-show, a filmat peste 50 de reportaje în comunitățile românești din jurul României și din Balcani și s-a implicat în proiecte privind asistența pentru dezvoltare, combaterea traficului de ființe umane, asistarea copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate, sprijinirea jurnaliștilor români din jurul României și libertatea presei. În anul 2016, fostul director al Radio Chișinău, Marian Voicu a lansat cartea „Tezaurul României de la Moscova”. Volumul se referă în primul rând la chestiunea tezaurului, de unde putem afla mult mai multe despre relațiile dintre România și Rusia, care sunt extrem de tensionate în ultima sută de ani, în primul rând, din acest motiv.

Alecu Reniță este un ecologist și jurnalist din Republica Moldova care în anul 2016 s-a implicat în constituirea „Sfatului Țării-2” și alături de alte nume marcante a adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori ai acestui act. Pe lângă aceasta, ecologistul s-a implicat activ în promovarea culturii românești pe teritoriul Republicii Moldova. Alecu Reniță este autor al mai multor articole și cărți despre ecologia și natura Republicii Moldova. Este pasionat de fotografie și apărător al monumentelor naturii.

Cezara Kolesnik este artista care după ce și-a construit o pasiune pentru pictură a plecat în Franța, acolo unde și-a continuat studiile, care au culminat cu o diplomă de master la Sorbona. Apoi au continuat expozițiile în care lucrările sale au avut un succes răsunător la Paris, Bruxelles, Istanbul, Amsterdam, Lausanne, Dijon, București și desigur Chișinău. Tablourile sale pot fi găsite în colecții particulare din întreaga Europă. În prezent pictorița trăiește și activează la Bruxelles, iar în decembrie 2016, Cezara Kolesnik a revenit la Chișinău, pentru a prezenta propria expoziția „Culorile copilăriei”. Jumătate din suma adunată din vânzarea lucrărilor expuse urmează să fie donate pentru a sprijini munca CCF/HHC Moldova, asociație care are scopul de a oferi o familie copiilor care trăiesc în internate sau riscă separarea de cei dragi.

Zalina Marghieva este atleta care în anul 2016 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio. Sportiva a reuşit să arunce ciocanul la o distanţă de 73 de metri şi 50 de centimetri și s-a clasat pe locul cinci în finala acestei probe. Astfel, Zalina Marghieva a apărat cu succes imaginea Republicii Moldova la una dintre cele mai importante competiții sportive din lume. Zalina Marghieva și Alexandru Şpac au fost aleşi cei mai buni sportivi ai anului 2016.

Anatol Ștefăneț este cunoscutul artist de jazz, care a organizat în mai mulți ani Festivalul de Ethno jazz. În acest an, ajuns la cea de a XV-a ediție, festivalul își confirmă cota de notorietate prin numele de pe afiș. Și testează, astfel, fidelitatea spectatorilor care, în acest an, au fost ispitiți de alte evenimente culturale ce s-au produs concomitent. Anatol Ștefăneț a lansat și un nou proiect Folk Reverse Jazz Trio cu Oleg Baltaga și talentatul Dan Bruma de care s-a bucurat în această vară publicul din Chișinău.  

Maria Bajura este directoarea Gimnaziului „Adrian Păunescu” din satul Copăceni, raionul Sângerei care de ani buni promovează și reamintește întregii țări despre valoarea operei marelui poet Adrian Păunescu. După ce trei ani consecutiv a organizat Festivalul „Galbenă Gutuie”, în anul 2016, Maria Bajura a inițiat și fundația Copăceni VDR (Virtus Daciche Redivivus) în cinstea poetului basarabean Adrian Păunescu. Astfel, fondatoarea contribuie nemijlocit la promovarea valorilor naționale, istorice și culturale ale poporului nostru.

Igor Belei este omul, care deși a renunțat la profesia de medic, nu și-a uitat rostul de a face bine oamenilor. Din 2003 este directorul Misiunii Sociale „Diaconia”. Deja de 13 ani, organizația ajută, prin campaniile sale, bătrânii singuratici, persoanele cu dezabilități, tinerele mame, orfanii și familiile numeroase. Misiunea Socială „Diaconia” s-a remarcat prin proiectele sale de durată Centrul maternal „În brațele mamei” și Centrul de găzduire secundară „Casa Maria”. În anul 2016, aceasta a lansat primul proiect de colectare publică de bunuri „Banca de haine”, al cărui scop este promovarea solidarității și ajutorarea oamenilor nevoiaşi, printr-un mecanism utilizat eficient în mai multe țări ale lumii.

Ion Lazarenco Tiron este un înotător moldovean, care s-a stabilit de 19 ani cu traiul în Irlanda. Sportivul și-a propus să treacă înot cele șapte mari strâmtori din lume, dintre care pe trei le avea bifate până în anul 2016: Gibraltar, Canalul Mânecii și Canalul de Nord. În acest an, înotătorul a reușit să traverseze cu succes canalul american Catalina, care are aproape 35 km. Ion Lazarenco Tiron a spus că înoată pentru copiii din Republica Moldova, pentru ca tot mai mulți oameni să audă despre țara noastră.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *