Timpul.md

Externe 20 Iunie 2017 | 11:37

Olanda: 70% dintre adulți, îngrijorați de un posibil atac terorist; 40%, vigilenți în viața de zi cu zi

Aproape 70% dintre adulții olandezi sunt îngrijorați că în țara lor ar putea avea loc un atac terorist, iar 40% consideră că probabilitatea unui atentat este ridicată, indică un raport publicat luni de Biroul Central de Statistică al Olandei (CBS), referitor schimbările comportamentale induse de amenințarea teroristă, transmite Xinhua.

În pofida acestor îngrijorări, doar 4% dintre olandezi cred că este probabil să devină ei înșiși victime ale terorismului, în timp ce 75% consideră redusă această probabilitate.

Aproape 40% dintre respondenți au declarat că sunt în alertă în viața de zi cu zi din cauza unui posibil atac terorist. Ei sunt atenți la persoane sau comportamente suspecte, la cei care poartă rucsacuri mari sau valize, la persoanele ce par de origine străină, la cele cu comportament nervos sau aflate în locuri în care nu ar trebui să se găsească.

O mare parte dintre cei intervievați au răspuns că privesc mai mult în jur, mai ales în locuri unde se adună mulți oameni, cum ar fi la evenimente majore, în gări, aeroporturi sau centre comerciale, dar și că monitorizează adesea situațiile suspecte, precum bagaje lăsate nesupravegheate.

De asemenea, aproape jumătate dintre olandezi au afirmat că, din cauza temerii de atacuri teroriste, evită în prezent anumite destinații pe care le-ar plăcea să le viziteze.

Ancheta CBS, prima care a măsurat frica de terorism în rândul olandezilor, a fost realizată între lunile februarie și mai 2016, pe un eșantion de 3.500 de respondenți de vârstă adultă. După finalizarea sa, în Europa au avut loc mai multe atacuri teroriste, printre care cele de la Londra, Manchester, Berlin sau Munchen.

AGERPRES

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus