Interviu

Oleg Serebrian: PDM nu poate risca in cazul noilor alegeri

La 4 aprilie 2005, in calitate de lider al PSL, Oleg Serebrian s-a aflat printre deputatii care au votat pentru cel de-al doilea mandat prezidential al lui Voronin. Ulterior, el a recunoscut ca a facut o greseala, dar ca a procedat astfel atat la insistenta unor factori externi, cat si crezand in faptul ca liderul comunist isi va respecta angajamentele reformatoare, asumate atunci.

Maine, Opozitia iarasi este pusa in fata dilemei „a vota sau ba un presedinte comunist”. Ce crede despre aceasta Oleg Serebrian si care, in viziunea sa, este viitorul Partidului Democrat din Moldova, al carui prim-vicepresedinte este, cititi mai jos.

 

– Dle Serebrian, maine noul parlament va face o a doua tentativa de a alege presedintele R. Moldova. Cum credeti, care va fi rezultatul?
– E greu de spus. Stiu ca reprezentantii unor misiuni europene fac presiuni asupra liderilor celor trei formatiuni politice parlamentare de opozitie cu scopul de a-i determina sa voteze pentru candidatul propus de Partidul Comunistilor. Cred insa ca situatia de acum e foarte diferita de cea din 2005 si ca nicio formatiune nu va dori sa-si mai asume un risc politic atat de mare, mai ales dupa ce s-a vazut foarte clar cat costa promisiunile comunistilor si ce inseamna „stabilitatea politica” in interpretarea lui Vladimir Voronin. Mi-e teama doar ca s-ar putea intampla altceva – ca pot exista formatiuni politice care, din dorinta de a evita alegerile anticipate de frica unui scor mai prost in comparatie cu cel din 5 aprilie, sa „delege” vreun deputat care „pe proprie raspundere” sa „salveze situatia”. In felul asta ar iesi si lupul satul, si capra intreaga. Imi amintesc ca acum cativa ani, la o emisiune televizata de la PRO TV, Dorin Chirtoaca sugera un astfel de scenariu ca alternativa a votului din 4 aprilie 2005. Sper ca nimeni nu-i va urma sfatul acuma.
 

– Sunt, intr-adevar, alegerile anticipate o catastrofa pentru Moldova, precum afirma actuala majoritate parlamentara?
– Acum cateva zile, Institutul Francez de Relatii Internationale mi-a propus sa vorbesc despre criza politica din R. Moldova la Bruxelles si am avut exact aceasta intrebare de la cineva din Comisia Europeana. I-am spus acelei doamne ca alegerile anticipate in R. Moldova vor fi un rezultat nu al lipsei de responsabilitate a Opozitiei, ci al nesimtirii comunistilor care au viciat campania electorala din 2009. Putem spune ca, din punct de vedere moral si chiar legal, alegerile recente au fost o farsa.
 

– Care va fi comportamentul PDM, al carui prim-vicepresedinte sunteti, in cazul anuntarii unui nou scrutin parlamentar? Ati discutat acest lucru in partid?
– N-am fost in ultimele doua luni in tara. M-am reintors la Chisinau acum cateva zile. Cred ca in viitorul apropiat vom pune in discutie aceasta problema la Consiliul Politic Executiv al partidului.
 

– Cum credeti dvs. personal ca ar trebui sa actioneze PDM, dar si alte formatiuni care la 5 aprilie nu au trecut pragul de sase la suta pentru a accede in parlament?
– Personal sunt de parere ca e nevoie de o regrupare a fortelor democratice. Am pledat dintotdeauna pentru asta. Imi dau bine seama ca „lista unica” e o utopie in conditiile R. Moldova, dar oricum, trebuie sa tinem cont de faptul ca societatea moldoveneasca acum e mai polarizata ca oricand. Consider ca PDM nu poate risca in cazul noilor alegeri. E improbabil ca 3% sa se transforme atat de usor in 6%. Exista cateva scheme posibile de participare a PDM in comun cu alte formatiuni pe o lista comuna, dar consider ca cea mai fireasca ar fi asocierea cu PLDM – mai exact, reunificarea celor doua formatiuni.
 

– Neasteptata turnura, daca e sa ne amintim ca PLDM tocmai prin ruperea liderului sau de la PDM a pornit… Cum credeti ca va evolua situatia politica in R. Moldova in general?
– Depinde de votul de maine. Mi-e teama ca vom cunoaste adevaratul sens al notiunii „teroarea rosie” doar daca PCRM va reusi sa gaseasca votul necesar pentru alegerea presedintelui republicii. Sper ca acest lucru sa nu se intample si contez nu doar pe promisiunile facute de liderii Opozitiei parlamentare, ci si pe constiinta unor deputati alesi pe lista PCRM. Pentru unii dintre ei votul din 3 iunie va fi o ultima sansa de a-si reface imaginea politica.
 

– Va multumesc pentru interviu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *