Bună Dimineața

„Olejka”

Ciudată vânzoleala asta cu „Olejka”! Parcă totul e clar pentru toată lumea, avem de-a face cu ilegalităţi crase comise de un individ al cărui loc este după gratii şi, cu toate acestea, vedem că nu se întâmplă nimic, iar omul e bine mersi. Zilele trecute, un reportaj TV de la şedinţa de guvern mi-a adâncit şi mai mult deruta.

Aţi văzut cum am ortografiat mai sus numele protagonistului acestor rânduri: „Olejka”. Exact aşa i-a zis în plină şedinţă de guvern premierul Filat. „Poftim, mi-am zis, iată, e atât de clar şi pentru prim-ministru ce poamă e acest Oleg Voronin! E clar că a comis ilegalităţi cu acele carduri bancare…”. „E clar că a comis ilegalităţi cu acele carduri bancare”, îmi aud fraza din gura prim-ministrului. „În loc să fie arestat, noi ne uităm la el cum fâlfâie drapele pe la mitinguri!”, exclam eu şi aud premierul exclamând la rându-i: „În loc să fie arestat, noi ne uităm la el cum fâlfâie drapele pe la mitinguri!”. După care premierul a adăugat o frază, care mie nu mi-a venit în cap, dar care pare să fie oricum mai curând din arsenalul nostru, al gazetarilor, decât al unui demnitar de rang înalt: „…Cu mutra aceea a lui, care nu încape în televizor!…”.

Dacă dumneavoastră înţelegeţi ceva, iniţiaţi-mă şi pe mine. Prim-ministrul se revoltă la fel ca şi un editorialist de ziar, sau cum se revoltă cetăţeanul. De aici ce rezultă – ori că el gândeşte ca şi noi toţi, ori că este la fel de neputincios ca şi noi toţi?

Înţeleg foarte bine că nu şeful executivului trebuie să fie acela care să dispună arestarea sau pedepsirea cuiva, aşa cum mai obişnuia să facă tăticul lui „Olejka”. Înţeleg că justiţia este cea care trebuie să-şi facă datoria în acest caz. Mă pune însă în gardă faptul că persoane învestite cu mai multă putere şi cu mai multe responsabilităţi decât noi şi care, prin urmare, trebuie să fie mult mai informate decât noi, vorbesc în aceiaşi termeni ca şi noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *