Cultură

Omul săptămânii: Daria Radu, compozitoare, interpretă

Daria Radu are studii muzicale de toate nivelurile, de la Școala de luminare culturală de la Soroca până la Institutul de Arte din Chișinău. Îşi începe activitatea ca dirijor de cor în s. Vorniceni, r-nul Strășeni. Apoi scrie muzică, multă muzică și bună. Debutează cu piesa „Cântec de duminică”, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretată de Anastasia Lazariuc. Îi devin șlagăre şi cântecele: „Cântă-mă cât tânără mai sunt”, „Pe strada Creangă” (A. Lazariuc), „N-am nicio vină” (M. Ivănuș), „Ecoul dragostei” (N. Crulicovschi). A colaborat cu mulți artiști, precum Ion Suruceanu, Stela Mitriuc, Angela Similea, Vitalie Dani, Mircea Guțu, Mihai Macari etc. Din colaborarea cu primadona Operei Naționale, Maria Bieșu, s-au născut piesele „Moldova mea”, „Romanță pe o singură strună”, „Întreabă-mă”, mult îndrăgite de românii de pretutindeni. Împreună cu Iulian Filip și Mircea Guțu, lansează CD-urile „ABC-ul muzicii pentru copii” (2010). Vine cu mult drag, dacă este invitată, la întâlniri cu elevii, liceenii, tinerii, dar și cu cei mici de la grădiniță. De fiecare dată este fericită alături de cei care-i ascultă și-i prețuiesc muzica.

Compozitoarea Daria Radu este şi autoare a mai multor cărți, culegeri de cântece pentru copii: „Clopoțelul de argint”, „Zâmbetul primăverii”, „Romanța cerului”, „A venit toamna” etc. Este membră a Uniunii Muzicienilor din R. Moldova, cetățean de onoare al oraşului Soroca, câștigătoare a premiului I „Ioana Radu”. A ocupat locul I la Festivalul „Crizantema de Aur” (Târgoviște) și la „Crizantema de argint” (Chișinău). Pentru merite înalte pe tărâmul artei muzicale, s-a învrednicit de Titlul onorific „Maestru Emerit în Artă” și ordinul „Gloria Muncii”.

Anii trec, anii vin. Rămâne dragostea de frumos. Cei care o cunosc și o respectă pe Daria Radu îi doresc ani împliniți și luminoși. Suntem şi noi, echipa ziarului TIMPUL, alături de ea, îi urăm cu toții: „Să ne trăiești, Doamnă!”
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *