Timpul.md

Actualitate 27 Octombrie 2017 | 12:31

Omul Săptămânii: Valeriu Cerba, colonel de poliție

Profesorul Valeriu Cerba, supranumit „salvator al satului Palanca”, după ce a salvat această localitate de o explozie devastatoare ce avea să se producă din clipă în clipă în timpul războiului de pe Nistru, s-a născut pe 26 octombrie 1956, în s. Jora de Jos, r-l Orhei. 

După școala generală din localitatea sa de baștină, a învățat la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, iar, în 1988, a absolvit Academia Ministerului de Interne al Ucrainei din Kiev. În anii 2001-2005, a făcut studii de doctorat în domeniul dreptului la Academia MAI „Ștefan cel Mare”, specialitatea „Drept public. Organizarea și funcționarea instituțiilor de drept”.

Din 2011 până în prezent deține funcția de prorector al Universității de Studii Europene din Moldova și activează în cadrul Biroului de Avocaţi ,,Prodreptate”. Este autor al circa 50 de articole şi publicaţii ştiinţifice, participant la multiple ateliere de lucru şi conferinţe practico-ştiinţifice naţionale şi internaţionale în domeniul dreptului omului, al reformării instituțiilor de drept, securităţii statului etc. În 2010-2011, a condus grupul de lucru ,,Road Map”, care se ocupa de reformarea organelor de drept în țara noastră.

Până în anul 2011 a avut o activitate prodigioasă la Ministerul de Interne. În perioada 1981-2008, a fost inspector superior, şef de secţie, şef de direcţie profilaxie, prorector la Academia „Ştefan cel Mare”, vicecomisar al judeţului Chişinău, şef adjunct al Direcţiei generale organizare şi inspectare, şef adjunct al Departamentului ordine publică al MAI, șef Direcție planificare, organizare și control la același minister. Din 2009 până în 2011 a ocupat funcția de consilier și șef de cabinet al ministrului de Interne.

Participând la războiul de pe Nistru și fiind timp de opt ani membru al Comisiei Unificate de Control, Valeriu Cerba este unul dintre cei mai buni experți în problema reglementării diferendului transnistrean. În anii 1990-2003, a fost antrenat în documentarea liderilor secesioniști.

Este Cavaler al ordinului ,,Ştefan cel Mare” și deținător al medaliei ,,Pentru Vitejie”. A primit și alte ordine şi distincţii pentru succesele în activităţile de combatere a criminalităţii, depistarea crimelor cu rezonanţă social-sporită și documentarea fraudelor financiar-economice.

Profesorul Cerba are o familie frumoasă: doi copii și doi nepoței. Pentru că ieri a atins o vârstă respectabilă, redacția ziarului TIMPUL îi dorește încă vreo trei nepoți, care să-i dăruiască numai zâmbete. Cât ține de succesele sale profesionale, cu astea Valeriu Cerba se descurcă și singur. Curaj, tataie, sănătate și La mulți ani!

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus