CSI / Rusia

OMV merge pe mâna ruşilor. Austriecii sunt decişi să investească în Nord Stream 2

Compania austriacă OMV şi-a făcut calculele şi pare decisă să se implice în construcţia tronsonului care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. "Ne păstrăm poziţia de jucător important pe piaţă de energie din Europa Centrală şi de Sud-Est", a argumentat directorul executiv Rainer Seele, citat de agenţia TASS.

Un proiect de miliarde

Calculele efectuate de austrieci arată că al doilea tronson de transport al gazului dintre Rusia şi Germania ar necesită o investiţie totală de 10 miliarde de euro.

Consorţiul internaţional care se va ocupă de construcţia gazoductului este format din Gazprom (51%), OMV (10%), BASF/ Wintershall (10%), E.On (10%), Shell (10%) şi Engie (9%).

Nord Stream 2 ar urma să devină operaţional în 2019, moment în care Moscova intenţionează să renunţe la transportul gazelor naturale către Europa prin intermediul reţelei ucrainiene.

Capacitatea noului gazoduct este proiectată la 55 miliarde de metri cubi de gaz, punctul de livrare urmând să fie Greifswald, acelaşi ca şi pentru gazul expediat prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, inaugurat în 2011.

Mize economice şi spaime politice

Pentru OMV, intrarea în consorţiu pare să fie una dintre cele mai inspirate decizii din ultimii ani. "Investim într-un proiect cu un nivel ridicat de profitabilitate, fezabilitatea economică este uimitoare.

O parte importantă din gazul tranzitat pe această ruta va ajunge în punctul de distribuţie Baumgartner. Aceasta ne asigura pe viitor rolul de jucător major în distribuţia gazului în Europa de Sud-Est", explică directorul Seele.

Lucrurile nu par tot atât de îmbucurătoare şi pentru guvernele ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, care se tem că renunţarea la sistemul de transport al gazului prin intermediul reţelei ucrainiene va afecta securitatea economică, energetică şi politică a Ucrainei, efectele urmând să fie resimţite şi de statele vecine.

Polonia şi fostele republici sovietice din zona Baltică au dat tonul criticilor aduse noului proiect pe care îl văd ca pe o favoare economică făcută de Moscova pentru cel mai important consumator din piaţa europeană de gaze: Germania.

De altfel, Manfred Leitrner, unul dintre membrii Consiliului Executiv al OMV, a recunoscut că proiectul are încă nevoie de avizul Consiliului Concurenţei de la Varşovia, ulterior urmând să fie analizat şi de Comisia Europeană.  

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *