Timpul Local

“Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!”

Această campanie este adresată ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor şi şi-a propus scopul de a îmbunătăţi atitudinile şi practicile profesioniştilor privind nevoile speciale ale copiilor care participă la proceduri legale în calitate de martori sau victime ale abuzului şi violenţei.

Potrivit specialiştilor în domeniul protecţiei copilului, practicile legale cu participarea copiilor, aplicate actualmente în R. Moldova, sunt învechite şi conduc la revictimizarea copilului.

„Un copil, victima unui abuz sau a neglijării, atunci când este antrenat în proceduri legale în calitate de martor, trăieşte de foarte multe ori emoţii negative într-un sistem care, de fapt, ar trebui să-l protejeze. Pe parcursul examinării unui caz de abuz, victima minoră este intervievată sau audiată de cel puţin opt ori. Aceasta presupune povestirea evenimentelor traumatizante prin care a trecut. Trăirea repetată a emoţiilor negative, dar şi frica de reprezentanţii instituţiilor de drept – ofiţerul de urmărire penală, procurorul, judecătorul -, precum şi aflarea sa în prezenţa abuzatorului în sala de judecată, poate conduce la revictimizarea copilului. Până nu demult, această realitate a fost negată. Deloc întâmplător, imaginea campaniei este o mantie de judecător, pusă pe un umeraş: crearea condiţiilor prietenoase pentru audierea unui copil-martor presupune şi renunţarea la mantia de judecător, atunci când e audiat un copil, în favoarea hainelor civile. Dar sunt şi alte proceduri legale care trebuie revăzute, deoarece mai mult decât îmbrăcămintea contează atitudinea specialiştilor cu care se întâlneşte un copil în sistemul de drept, existenţa unor condiţii prietenoase, proceduri care ar facilita o deschidere a copilului în faţa instanţei”, a menţionat Daniela Sâmboteanu, preşedinta CNPAC, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rodica Secrieru, şefa Cabinetului ministrului de Justiţie, a menţionat faptul că, din 1993, de când R. Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru Drepturile Copilului, s-au depus eforturi considerabile pentru a proteja minorii aflaţi în contact cu sistemul de justiţie. „Însă accentul a fost pus pe copiii aflaţi în conflict cu legea; copiii-victime ale unor infracţiuni au fost lăsaţi în umbră. Ministerul Justiţiei a semnat un acord de colaborare cu CNPAC pentru a realiza schimbări în procedurile legale în raport cu copiii care sunt martori şi victime ale infracţiunilor”.

Mariana Gornea, şefă adjunctă a Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, a adăugat că „statul este obligat să-i asigure copilului o protecţie specială, înainte de toate prin acordarea protecţiei juridice potrivite particularităţilor de vârstă”. De asemenea, Procuratura Generală şi-a luat angajamentul să dezvolte reţeaua de camere de audiere a copiilor. În prezent, o cameră de audiere a copiilor, dotată cu sistem video şi circuit închis, există doar la Centrul „Amicul” din Chişinău, coordonat de CNPAC, unde copilul-martor sau victimă poate fi intervievat în condiţii prietenoase, în prezenţa doar a judecătorului/procurorului/ofiţerului de urmărire penală şi a psihologului.

Judecătoarea Dina Rotarciuc, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a menţionat necesitatea ca în fiecare procuratură şi judecătorie să existe cel puţin un psiholog şi în fiecare să fie raion camere de audiere a copilului, amenajate după standardele promovate de CNPAC. „În calitate de judecătoare, spune ea, am folosit sala de la „Amicul” în cazul procesului privind o tentativă de omor, pentru audierea victimei, o fetiţă aruncată de la etajul 7. În prima instanţă, abuzatorul fusese achitat, din cauză că victima, fiind speriată, nu a putut să comunice cu instanţa. Audierea copilului în acest dosar de către completul de judecată de la Curtea de Apel s-a realizat în condiţii speciale, la Centrul ”Amicul”, într-o atmosferă care a încurajat copilul să vorbească. Astfel a fost posibil ca abuzatorul să fie condamnat”.

În cadrul campaniei menţionate, CNPAC va efectua o analiză a legislaţiei naţionale privind participarea copilului la procedurile legale şi va veni cu recomandări specifice de îmbunătăţire a legislaţiei în corespundere cu prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, precum şi ale altor documente internaţionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *