Timpul.md

Actualitate 15 August 2017 | 12:42

OPINIE / Chișinăul atacat din nou de presa rusească

Săptămâna trecută Republica Moldova a ajuns iarăşi în vizorul postului de televiziune, pe care Preşedintele Franţei Emmanuel Macron l-a numit „organ de influenţă” – Russia Today (RT) . De această dată RT bate alarma şi-şi avertizează audienţa că americanii construiesc o bază militară în Republica Moldova la „doar câţiva zeci de kilometri de Tiraspol, capitala nerecunoscutei republici transnistrene”, scrie un blogger de la noi. 

Este un alt atac informaţional, lansat de către „portavionul armatei informaţionale” al Federaţiei Ruse, care are un buget anual de peste $300 milioane. Ştirea a fost preluată masiv şi rapid de alte portaluri de ştiri, care fac parte din aceeaşi „flotă” (point.md, „komsomoliskaza pravda”, sputnik, ria „novosti”, novostipmr, etc.). Masiv şi rapid. În aceasta şi constă esenţa unui atac informaţional. Utilizatorii informaţiei nu trebuie lăsaţi să-şi tragă răsuflarea. Trebuie să fie bombardaţi din cât mai multe direcţii, cu o intensitate cât se poate de mare. Se crează impresia unei „majorităţi” – „domnilor, au scris 5, 10, 20 de site-uri, nu poate să nu fie adevărat…”!. „Credibilitatea” unor astfel de mesaje creşte considerabil dacă la reţeaua de distribuitori mai aderă vreun oficial de rang înalt. În varianta portalului de ştiri transnistrean novostipmr.com deja se face referinţă la postarea pe facebook a vicepremierului rus Dmitrii Rogozin, care „le deschide ochii” oamenilor din regiune că, de fapt, Republica Moldova intenţionează să „pregătească diversionişti şi forţele speciale ale Republicii Moldova pentru eventualitatea unui nou conflict armat cu Transnistria” (подготовку диверсантов и спецназа Республики Молдова на случай нового вооружённого конфликта с Приднестровьем). Domnul Rogozin, fiind conştient că mesajul lui va fi distribuit masiv, alege intenţionat un limbaj de război: diversionişti, forţe speciale, conflict nou. Pretinşi „experţi” se întrec în aberaţii care mai de care, „informând” populaţia despre ce se petrece „în secret” la Bulboaca. Dacă ar fi dorit să afle, ar fi lansat o dronă comercială de care se folosesc deja mulţi jurnalişti de investigaţie, şi ar survola liber Bulboaca pentru a vedea acel „machet” al oraşului Bender (Tighina)” care îl construiesc americanii”. Dar de ce s-o facă? Nu vor vedea nimic şi atunci se sparge balonul. Mai bine fac referinţă la Rogozin. El de la Moscova vede mai bine ce se întâmplă la Bulboaca.


Ministerul Apărării (M.Ap) al Republicii Moldova a ripostat, dar nu cred că a fost auzit suficient de bine în „tranşeia sa defensivă”. Pentru ca să arunci o minciună în aer nu trebuie să depui mult efort. Mult mai mult efort îţi ia dezminţirea. Dacă nu ai capabilităţi suficiente (altele 5,10,20 de site-uri), ce faci? Ai pierdut. Fiindcă un site nu reuşeşte să-i trezească din amorţire pe cei care sunt constant zombaţi de portalurile de ştiri menţionate mai sus, plus posturile de televiziune ruseşti retransmise pe teritoriul Republicii Moldova.

De ce s-a arătat deranjat Russia Today? De ceva ce nu este, de fapt, o ştire, o noutate. Este vorba despre un proiect de renovare a Bazei militare de instruire a Armatei Naţionale „Bulboaca” în cadrul programului „Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii” (Global Peace Operations Initiative” (GPOI), care a fost lansat încă în 2012, atunci când Republica Moldova a aderat la programul respectiv. Pagina de internet a M.Ap. oferă suficiente detalii pentru cei care vor să se documenteze la subiect. Toate negocierile au fost purtate în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi coordonate cu Comandantul Suprem al Forţelor Armate de atunci, Preşedintele Nicolae Timofte.

La pachet a fost re-adus în prim-plan şi subiectul deschiderii la Chişinău a unui oficiu de legătură NATO. Pentru presa filorusă (cine ajunge să citească aceste rânduri) le mai dau odată link-ul Centrului de Informare NATO la Moscova, care se află pe strada Mâtnaia 3 din Moscova. Iese cam ca în proverbul rus „Громче всех кричит – ДЕРЖИ ВОРА – сам вор” („Cel mai tare strigă – PRINDEŢI HOŢUL – însăşi hoţul). Stau pe capul nostru cu acest Centru, pe când despre cel din Moscova nicio menţiune.

Ei bine, şi de unde atâta zarvă, atunci, şi de ce acum? O singură explicaţie care o văd este că acest atac asupra Republicii Moldova este o altă consecinţă a declarării persona non-grata a vice-premierului rus Dmitrii Rogozin de către autorităţile de la Chişinău. Revanşa continuă. Din acest motiv a şi apărut domnul respectiv cu mesajul său în facebook, având în vedere că pentru o bună parte din populaţia regiunii transnistrene (dar şi pentru unii în dreapta Nistrului) Rogozin este o autoritate. Respectiv, tot ce zice nu se pune la îndoială (nu poate un vice-premier să mintă! sau totuşi poate?). 

Continuarea o citiți aici. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus