Timpul.md

Actualitate 26 Iunie 2018 | 09:38

Opinii / Tinerii care s-au bucurat de rezultatele din trei iunie protestează ca fiind ultima șansă

Hotărârile instanțelor de judecată moldovenești nu sunt o surpriză pentru centrul de putere care ia deciziile în stat, ele sunt imprevizibile pentru cetățeni. În Republica Moldova nu există independență judecătorească. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, susține că acest element de imprevizibilitate este o lovitură foarte mare în sistemul democratic din Republica Moldova. „Noi trebuie să știm că în orice sistem democratic există reguli de joc, ele sunt transparente, clare și că jocul nu se schimbă în funcție de rezultat”, a spus Andrei Popov.

Judecătoarea în demisie Tatiana Răducanu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii și fost judecător al Curții Supreme de Justiție, susține că în Republica Moldova nu există independență reală a judecătorilor. Potrivit ei, foarte puțini judecători sunt curajoși și pot pronunța hotărâri fără a fi influențați. „O hotărâre judecătorească trebuie să fie legală, întemeiată, clară, certă. Unde avem noi asta în hotărârea din 12 iunie a Curții de Apel menținută prin hotărârea Curții Supreme de Justiție?”, se întreabă fosta judecătoare.

Jurnalistul Alex Cozer nu-și poate explica de ce pentru 200-300 de protestatari care au fost luni la CSJ pentru a se opune deciziei de a menține nevalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, au fost mobilizați tot atâția polițiști? „Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile pune în foarte mare pericol situația din Republica Moldova. Foarte mulți tineri, care s-au bucurat mult de rezultatele din 3 iunie, care au spus că mai avem o șansă, vin să protesteze chiar ca ultima șansă”, spune Alex Cozer. În opinia lui, în spatele unor astfel de decizii judecătorești nu poate sta nimeni altcineva decât Vladimir Plahotniuc și centrul său de comandă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus