Afaceri

Opozitia spune ca BNM va obtine imputerniciri exagerate

Banca Nationala a Moldovei (BNM) va avea dreptul sa lichideze banci comerciale, in caz de incapacitate de plata a acestora. Un proiect de lege in acest sens a fost votat vineri, in prima lectura, de deputatii comunisti. Potrivit lui Iurie Muntean, viceministrul Economiei si presedintele Comisiei pentru politica economica, buget si finante, in noua formula legea „va asigura o protectie sporita a deponentilor”.

Opozitia a criticat dur proiectul, spunand ca BNM obtine imputerniciri exagerate, iar statul isi va permite sa se implice nejustificat in activitatea bancilor. „De ce pana azi comunistii nu s-au preocupat de Legea institutiilor financiare sau de garantarea depozitelor persoanelor fizice in sistemul bancar? Nu stiau ca vine criza? Efectele crizei erau simtite inca in vara lui 2008”, a spus Simion Furdui de la PLDM. Potrivit lui, decizia FMI de a intrerupe orice negocieri cu Chisinaul si de a reveni abia in toamna este cea mai elocventa evaluare a guvernarii in domeniul sistemul financiar. „Modificarile propuse avantajeaza unele cercuri de interes si defavorizeaza cetateanul. Neglijarea semnelor evidente ale crizei si interzicerea dezbaterilor publice pe acest subiect au constituit o dovada de iresponsabilitate. La fel de iresponsabile, sunt si declaratiile precum ca se anunta o criza ce ar fi cazut „peste noapte”, imediat dupa alegeri”, a adaugat deputatul PLDM.

Si deputatul AMN Alexandru Oleinic a criticat proiectul de lege. „Daca vrem sa asiguram deponentii, atunci lichidarea fortata a bancilor nu este solutia. Ba din contra, orice faliment, orice lichidare a unei institutii financiare este contraproductiva, pentru ca sperie deponentii. Increderea deponentilor poate fi castigata doar prin garantarea integrala a depozitelor lor. Am propus aceasta initiativa in Parlament, dar in permanenta a fost respinsa de catre comunisti”, a declarat Oleinic. Potrivit deputatului AMN, o lectura a proiectului lasa impresia ca „nu se doreste o rezolvare a problemelor din sectorul financiar, ci o agravare a ei”. „Acordarea imputernicirilor sporite BNM nu rezolva problema in esenta. Aceasta va conduce la un dezechilibru esential intre BNM, pe de o parte, si investitori, pe de alta parte. In ultima instanta, va duce la atragerea in sectorul bancar a unor investitori mai riscanti, cu o calitate a managementului proasta, ceea ce pune in pericol direct deponentii. Investitorii responsabili vor fi substituiti de cei riscanti si vor fi de-motivati sa aduca resurse financiare si investitii”, afirma Oleinic.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *