Timpul.md

Politică 15 August 2017 | 07:53

Orice acțiune de pedepsire a guvernării moldovene va lovi și în Președintele Igor Dodon

În cadrul unui interviu realizat de către Tribuna.md , politologul Dionis Cenușa a vorbit despre situația geopolitică a Republicii Moldova, pericolele cu care se confruntă țara, ce reprezintă statul pentru Uniunea Europeană, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Regiunea transnistreană mereu a fost un subiect ce a creat dispute în societatea moldovenească şi nu numai. Ar putea conduce aceste divergențe la un nou conflict?

D.C.: Deși Rusia este deranjată de faptul că Moldova și Ucraina, ajutate de UE, reușesc să desființeze gradual status-quo-ul instituit în 1992, aceasta nu poate să intervină mai mult decât prin perpetuarea amenințărilor. Rusia este constrânsă de situația din Ucraina, de slăbiciunile sistemice cauzate de petrolul ieftin și prelungirea sancțiunilor, de pregătirile agendei politice interne cu întinerirea opoziției și pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2018. Extinderea masivă a acesteia în afacerile internaționale nu este pe termen lung, atât timp cât în buget nu sunt pompate venituri mari, anterior posibile din economia dependentă de comercializarea hidrocarburilor. Dar mai mult decât atât, orice acțiune de pedepsire a guvernării moldovene va lovi și în Președintele Igor Dodon și în socialiști, în care Moscova investește, din punct de vedere politic, pentru următorul ciclu electoral. 

T.: Ar putea accepta Rusia ieșirea Republicii Moldova din sfera sa de influență, precum și eventuala aderare la NATO? Ce consecințe ar putea fi dacă Moldova, la fel ca şi Ucraina, ar decide să adere la NATO?

D.C.: Tradițional, Rusia nu acceptă pierderea niciunui centimetru din sfera sa de influență, pentru că ea tratează acest lucru ca slăbiciune ce poate fi folosită contra intereselor naționale rusești. Prin urmare, vrea sau nu, dar Moldova va rămâne în sfera de influență a Rusiei. Însă consolidarea democrației moldovene, guvernarea țării conform statutului de drept, combaterea de facto a corupției și previzibilitatea clasei politice, va reduce semnificativ din pârghiile naturale pe care le are Rusia pentru a interveni în țări precum Moldova. Deci, doar reușita reformelor și transformarea calitativă a clasei politice poate diminua influența Rusiei și puterea sa blândă. Cu toate acestea, influența rusă, într-o formă sau alta, va persista având în vedere că Moldova este populată de minorități filoruse, biserica rusă se menține pe poziții puternice, iar mentalitatea post-sovietică încă contramanifestează.

Tribuna.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus