Actualitate

Osmochescu: Alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat, dar alegerile anticipate nu pot fi făcute în niciun caz după un sistem electoral nou

„Alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat, dar alegerile anticipate nu pot fi făcute în niciun caz după un sistem electoral nou. Legea, Codul Electoral trebuie modificate în Parlament”, ne-a spus fostul judecător al Curții Constituționale, a declarat Nicolae Osmochscu, pentru Ziarul Național.

Aminti că deputații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, căreia îi solicită să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

În opinia parlamentarilor, „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale».

Amintim că fracțiunile PAS și PPDA, care dețin 26 de mandate din cele 101, au anunțat că vor să anuleze sistemul electoral existent și să organizeze, în câteva luni, alegeri anticipate. Precizăm că, potrivit bunelor practici electorale ale Comisiei de la Veneția, legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an până la următoarele alegeri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *