Moldova

Pact SECRET între Moscova si Tiraspol?

Citand surse proprii din interiorul Grupului operativ de trupe rusesti stationate pe teritoriul nerecunoscutei republici, NG precizeaza ca vor fi deportate elicopterele care au depasit limita admisa de exploatare, precum si diferite tipuri de arme de foc, aruncatoare de grenade si munitii, intrate in dotarea militarilor fara aprobarea Chisinaului.

Regimul de la Tiraspol nu se opune procesului de evacuare, pentru ca au pus o conditie: la un elicopter evacuat vor fi aduse alte doua. Potrivit surselor citate de Nezavisimaia gazeta, aceasta intelegere face parte din acordul secret dintre Tiraspol si Moscova. Iar transnistrenii au primit asigurari ca acest punct va fi indeplinit. Publicatia sustine ca existenta acestui pact este cunoscuta de un cerc foarte restrans de persoane, ceea ce trezeste o oarecare neliniste la Tiraspol.

Nu vreau sa cred ca, sub presiunea Chisinaului, a Uniunii Europene si a Statelor Unite, Rusia a inceput retragerea contingentului sau de pace din Transnistria. Sunt inclinat sa dau crezare pozitiei oficiale a Moscovei, potrivit careia fortele de mentinere a pacii vor ramane in regiune pana la reglementarea totala a conflictului. Partea transnistreana a facut suficienti pasi in acest sens, dar nici un progres din partea Chisinaului. Iata de ce, demersurile Rusiei care vizeaza, practic, dezarmarea zonei de securitate, sunt premature”, a comentat in acest sens fostul ministru de externe al nerecunoscutei republici din stanga Nistrului, Vladimir Iastrebciak. In context, el a amintit de promisiunea facuta de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a anuntat o iminenta modernizare a fortelor rusesti din Transnistria.

Comentatorul militar Viktor Litovkin spune, pe de alta parte, ca „a venit momentul ca trupele rusesti de mentinere a pacii sa fie inlocuite. O problema care tine exclusiv de politicieni. Dar pana la definitivarea statutului Transnistriei, care sa satisfaca toate partile implicate, ele nu vor fi nici inlocuite, nici retrase”. In orice caz, a subliniat expertul, „aceasta este pozitia Ministerului rus al apararii. Cu totul altceva este evacuarea armamentului si a tehnicii militare invechite, care si-au pierdut calitatile de lupta. Este cazul celor sapte elicoptere de atac Mi-24 si un aparat Mi-8, care au intepenit pe aerodromul din Tiraspol din 1992. Asta e treaba militarilor. Restul tine de politicieni”, a repetat analistul, citat de Nezavisimaia gazeta.
 
via fin.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *