Ultima oră

Pantelei Sandulachi – un nou TUN de 25 de milioane de lei

Suma calculată era enormă – circa 27,3 milioane de lei. Potrivit materialelor cauzei, Pantelei Sandulachi, Raisa Sandulachi şi Nicolai Busuioc s-au adresat cu o cerere de chemare în judecată, prin care se solicita declararea nulităţii unor contracte de gaj prin care reclamanții au garantat rambursarea unor credite de către două firme, unde fostul deputat era fondator.

Reclamații au acționat Universalbank în judecată și au cerut prejudiciu moral şi material. Asta în condițiile în care, potrivit băncii, cele două firme Agromelcom-P.G.S. și Picador Grup au primit credite, s-au folosit de ele mai mult de zece ani și au acumulat datorii enorme.

După patru ani de procese, pe 21 mai şi pe 10 iulie 2014, Curtea de Apel Chişinău a dispus încasarea de la Nicolae Busuioc, Pantelei Sandulachi şi Raisa Sandulachi în beneficiul Universalbank (în prezent banca este în procedură de lichidare) a sumei de 27,3 milioane de lei. Din aceasta sumă 24,8 milioane de lei îi revin fostului parlamentar. Pe 5 decembrie 2014 Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a respins recursul lui Pantelei Sandulachi.

Acesta este cel de-al doilea caz în care Pantelei Sandulachi a fost obligat să restituie mijloace băneşti însuşite neîntemeiat prin intermediul actului de justiţie utilizat în scopuri comerciale.

În anul 2012, Pantelei Sandulachi a încasat de la Ministerul Finanţelor 400.000 de euro, prejudiciul stabilit de Curtea de Apel Chişinău pentru tergiversarea unui proces de judecată. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Sandulachi trebuie să returneze statului 399.000 de euro, lucru care însă nu s-a întâmplat până acum.

Procurorii Anticorupţie au deschis şi un dosar penal şi pe numele ministrului Finanţelor din perioada 2009-august 2013, Veaceslav Negruţa, întrucât acesta i-a transferat banii lui Sandulachi, înainte ca decizia judecătorească să fie irevocabilă. „Ministerul a fost obligat să execute titlul executoriu emis de Curtea de Apel Chişinău. De obicei, şi eu, şi colegii mei suntem purtaţi prin instanţe pentru neexecutarea deciziilor de judecată. Acum ni se aduc învinuiri nefondate. în activitatea mea, m-am condus doar de norma legală“, s-a apărat Veaceslav Negruţa după ce oamenii legii au anunţat că ministrul este bănuit în acest dosar. 

Sursa: mold-street.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *