Timpul.md

Ultima oră 11 Aprilie 2016 | 15:15

Papa confirmă dogma, dar fără dogmatism ( Le Monde)

Mult așteptatul îndemn apostolic al Papei Francisc privind familia - "Amoris Laetitia" - "Bucuria iubirii" - a fost lansat vineri. Presa europeană îl analizează iar concluzia este că, fără a fi o revoluție, mesajul pontifical marchează totuși o importantă schimbare de ton.

”Nici bombă dar nici status quo”, scrie Le Monde.

Suveranul Pontif s-a angajat într-o apărare viguroasă a căsătoriei clasice, o legătură pe viață între bărbat și femeie. O uniune opusă față de ceea ce el numește "cultura provizorie", în care "totul este de unică folosință”.

Dogma este dogmă. Papa o confirmă. Dar, fără dogmatism. Iar Papa se arată procupat de a integra pe toată lumea în viața eclezială. Pe părinții singuri sau pe cei care sunt uniți doar civilmente. Pe concubine. Pe divorțați și recăsătoriți. Pe homosexuali.

Ei bine, pentru toți cei excluși din Biserică, Papa Francisc propune un "tratament" de la caz la caz. Obiectivul principal al acestei reflecții asupra familiei este libertatea dată fiecărui preot, luând în considerare culturile locale, pentru a discerne cât de departe se poate merge pentru a-i integra pe cei excluși.

Aripa cea mai progresistă îi va reproșa, probail Papei, că nu a mers suficient de departe. Aripa cea mai conservatoare consideră, probabil, abordarea lui, iconoclastă.

Dar papa are, cel puțin, meritul de a lăsa întredeschisă o ușă care s-a aflat prea mult timp închisă, scrie Le Monde.

Da, este un alt fel de discurs despre dragoste, parteneriat şi familie, despre frumuseţe şi despre dificultate, ca şi despre o morală prost înţeleasă, scrie la rândul său Deutsche Welle. O morală pe care însuşi Francisc o defineşte ca fiind "o morală de birou". Şi, da, Papa se mai referă din când în când şi la "sex" ca şi la "erotism". Un bărbat de 79 de ani, fără experienţa vieţii în cuplu, se referă destul de în detaliu la aspecte ale convieţuirii în doi, remarcă DW.

Continuă dezbaterile privind consecințele referendumului din Olanda, prin care a fost respins Tratatul de Asociere și Liber schimb cu Ucraina. Referedumul poate deveni rapid un subiect de șantaj la nivel european, scrie ziarul francez Liberation.

Uniunea Europeană sau criza fără de sfârșit ... Votul olandezilor a fost un test de popularitate a Uniunii Europene în această țară care face parte, totuși, dintre cei șase semnatari ai Tratatului fondator de la Roma din 1957. Un procent de 61,1% dintre olandezi a votat "nu" iar votul negativ s-a concentrat în zonele rurale și orașele mici.

Dar, în realitate, inițiativa populară a mobilizat 32,2% din electorat, ceea ce înseamnă că doar 2,45 milioane de olandezi din 12,5 milioane au respins acordul de asociere. Va fi însă dificil pentru guvernul liberal-laburist al premierului Mark Rutte să ignore rezultatul. Chiar dacă a fost consultativ, referendumul pune probleme formidabile în Uniune.

Uniunea a decis să aplice în mod provizoriu acordul de asociere cu Ucraina la 1 ianuarie 2015, pentru a sprijini din punct de vedere economic o țară sugrumată de războiul nedeclarat pe care îl poartă Rusia. Acum, Moscova simte că pretențiile sale privind Ucraina sunt consolidate. Poporul olandez, tocmai a dat sudori reci cancelariilor occidentale.

De fapt, Olanda a dat o lovitură politicii externe a celor douăzeci și opt. Principalele instrumente ale influenței externe erau tocmai aceste acorduri de asociere și, desigur, tratatele de aderare. Cu aceste mijloace, Bruxelles-ul a reușit să exporte valorile și standardele sale, după cum a demonstrat gestionarea cu succes a tranziției fostelor state comuniste din Europa Centrală și de Est, acum membre ale Uniunii.

Există însă și o incompatibilitate a referendumului cu sistemul politic al Uniunii Europene.

Un referendum paneuropean privind problemele ce țin de competența Uniunii ar elimina obiecțiile. Dar, în prezent nu există un consens între state pentru a introduce o astfel de procedură: pentru state, democrația se exercită în principal, în context național.

Așa cum este acum, referendumul poate deveni rapid un instrument de șantaj pentru unele state, așa cum se vede în Marea Britanie, Ungaria, sau Polonia, unde eurofobii paralizează permanent mecanismele Uniunii. Capcana este perfectă.

Dar, scrie Washington Post, referendumul olandez a fost o ilustrare perfectă a modului în care Rusia poate influența deciziile în Uniunea Europeană.

Referendumul a fost lansat de un site populist, care a reușit să strângă cele 300.000 de semnaturi necesare declanșării referendumului. Cetățenii olandezi au fost chemați să-și exprime părerea cu privire la acordul comercial european pentru care ucrainenii au luptat și unii s-au sacrificat, în februarie 2014.

Este greu de spus câți dintre ei au fost mobilizați de dezinformările rusești, deși propaganda rusească nu a lipsit din Olanda în ultimii ani și s-a intensificat în ultimele luni.

Multe dintre temele, sloganurile și chiar imaginile campaniei pentru "Nu" au fost luate direct din Russia Today si Sputnik, site-ul de propagandă al Kremlinului.

Potrivit unui sondaj citat de catre un reprezentant al Ministerului de Externe ucrainean, 59% dintre cei care au votat împotriva tratatului au enumerat, ca o motivație importantă, faptul ca Ucraina este coruptă; 19% cred ca Ucraina este responsabilă pentru prăbușirea cursei MH-17, avionul doborat de separatiștii ruși în Ucraina în 2014. Iar 34% cred că tratatul va garanta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Dintre aceste trei puncte, ultimele două - cel privind doborârea avionului și cel privind garantarea aderării - sunt cu siguranță false.

Primul, cel referitor la corupție, este adevarat. Însă este greu să argumentezi rațional împotriva unui tratat proiectat tocmai să scadă coruptia din Ucraina, scrie Washington Post.
 
Sursa: rfi.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus