Politică

PARLAMENT: Deputaţii se vor întruni din nou în şedinţă, luni, 23 decembrie

(UPDATE 15.42) Examinarea pachetul anticorupție a fost amânată. Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Corman, în comisia de bază nu există rapoartele finale. Comisiile au solicitat timp pentru a pregăti proiectele pentru examinare în lectură finală. Astfel, aceste proiecte vor fi examinat în ședința de luni, 23 decembrie, a plenului Parlamentului.

Cele cinci proiecte de lege elaborate de Ministerul Justiției prevăd măsuri ce au menirea să prevină corupția din sistemul judecătoresc, de la salarii majorate pentru magistrați până la sancțiuni mai dure pentru cei care nu își exercită onest meseria, titrează unimedia.md

(UPDATE 15.00) Legea care prevede castrarea chimică pentru pedofili ca măsură de siguranţă contra infracţiunilor sexuale a fost abrogată de Parlament, astăzi, 20 decembrie. Decizia vine după ce, în iulie curent, Curtea Constituţională (CC) a declarat Legea vizată drept neconstituţională. Până la declararea Legii drept neconstituţională, cinci pedofili au fost condamnaţi la castrare chimică.

(UPDATE 13.40)
Curtea de Conturi va beneficia de un grant în valoare de un milion de dolari pentru proiectul de consolidare a capacităţilor instituţiei. În acest sens, Parlamentul a ratificat Acordul de grant dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

(UPDATE 11.29)
Deputaţii au aprobat în prima lectură bugetul asigurării sociale cu un deficit de 120 de milioane de lei. Veniturile la bugetul asigurării sociale vor constitui 12,035 mld. lei, cheltuielile – 12,155 mld.

Proiectul a fost prezentat de ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, potrivit căreia, "comparativ cu anul precedent, impozitul pentru asigurarea socială se va majora".

"Întreprinderile vor trebui să achite 23% din venit, salariații – 6%. Indexarea pensiilor va constitui 7,05%, iar alocaţiile lunare pentru îngrijirea copilului vor creşte cu 100 de lei. Îndemnizaţiile pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilităţi, de asemenea, va creşte cu 100 de lei. Cu 500 de lei vor creşte îndemnizaţiile de maternitate, cu 50 de lei – compensaţiile sociale pentru familiile social vulnerabile, în perioada rece a anului, ", a spus ministrul.

Comuniştii s-au arătat nemulţumiţi de micşorarea ajutorului de şomaj, "în situaţia în care se va reduce numărul locurilor de muncă". "Care este cauza reducerii miilor de locuri de muncă, pe care o planificaţi? De ce în acest caz ajutorul se micşorează? Ar fi logic de majorat cheltuielile pentru acest domeniu", a spus deputatul-comunist Oxana Domenti.

Buliga a accentuat: "cheltuielile sunt stabilite conform calculelor Guvernului". În rezultat, proiectul a fost supus votului şi susţinut de majoritatea parlamentară.

(Știre inițială) Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind Fondul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Documentul prevede scumpirea poliței de asigurare medicală сu 740 de lei, pînă la 4056 de lei, în 2014.

Totodată, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală se va majora în anul 2014, de la 7% la 8%. Proiectul bugetului asigurărilor medicale obligatorii pentru anul 2014 prevede venituri de 4,723 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,823 miliarde de lei, cu un deficit de 100 de milioane de lei.

Anterior, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a explicat necesitatea majorării costului poliței medicale, prin faptul că a fost diversificată paleta serviciilor medicale la care vor avea acces persoanele asigurate medical, dar și prin modernizarea sistemului de sănătate.

Proiectul de lege va intra vigoare, după ce va fi votat în lectură finală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *