Editorial

Parteneriatul Estic sau o nouă poveste de succes a R. Moldova

În acest context, Parteneriatul Estic revine pe agenda Bruxelles-ului, iar cel mai bun exemplu în această privință este summitul de la finele anului trecut, când R. Moldova a primit mesaje clare de susținere din partea unor lideri europeni de rang înalt, precum Federica Mogherini, care a spus în mod direct că R. Moldova va beneficia de susținere deplină din partea UE pentru modernizarea țării. Mai mult, studiul anual care măsoară progresele realizate de către statele membre ale Parteneriatului în 2017 plasează R. Moldova pe primul loc, arătând că Guvernul de la Chișinău a realizat progrese continue privind integrarea europeană. Sigur, la anul, dacă situația politică nu va fi corect gestionată, acest statut poate fi pierdut cu ușurință.

În realitate, R. Moldova reprezintă o miză destul de importantă pentru UE, fiind de ajuns să ne uităm pe hartă și să observăm că este singurul stat membru al Parteneriatului Estic, capabil să adere la Uniunea Europeană fie în mod direct, fie indirect, prin unirea cu România. În contrapondere, Armenia și Belarus sunt încă dependente de Federația Rusă atât la nivel politic, cât și securitar, în timp ce Georgia este afundată într-o criză destul de abruptă, iar Azerbaidjan își permite să mențină o politică regională neutră la adresa UE, alături de care poate pune în practică însă o serie de parteneriate și proiecte strategice.

Astfel, interesul Uniunii trebuie să urmărească accelerarea procesului de integrare a R. Moldova, promovând și susținând buna guvernare în dauna unor interese, care ar putea submina democrația. Pe acest fond, o poveste de succes în relația dintre UE și RM ar revitaliza politica externă europeană din vecinătatea sa estică, oferind perspective noi pe termen mediu și lung. Totodată, integrarea R. Moldova ar deveni un exemplu încurajator pentru Ucraina, iar povestea de succes ar putea schimba perspectivele și la Minsk sau Erevan, creând practic o nouă paradigmă regională.

Totuși, lucrurile mărețe nu se realizează ușor, iar provocările pentru o poveste de succes vor fi multiple atât din interiorul RM, cât, mai ales, din exteriorul său.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *