Timpul.md

CSI / Rusia 24 Ianuarie 2017 | 08:50

Partenerii europeni ai Gazprom renunță la Nord Stream-2

Gigantul energetic rus „Gazprom” va suporta singur toate cheltuielile pentru realizarea conductei baltice „Nord Stream-2”, după ce compania petrolieră austriacă OMV și alți parteneri europeni au renunțat să investească în societatea comună, anunță Der Standard. 

„Gazprom a pierdut speranţa pentru ajutorul partenerilor europeni în proiectul conductei Nord Stream-2 – cel puţin în viitorul apropiat”, – susţine publicaţia.

Compania „Gazprom” plănuia să pună în aplicare proiectul energetic împreună cu Engie, OMV, Shell, Uniper şi Wintershall şi, în acelaşi timp, să păstreze 50 la sută plus o acţiune de control în cadrul proiectului.

Cu toate acestea, partenerii europeni au refuzat participarea financiară şi acum „Gazprom” trebuie să investească din surse proprii 1,75 miliarde de euro – de două ori mai mult faţă de cât a planificat. Companiile europene au refuzat participarea la capitalul companiei de proiect „Nord Stream AG 2” din cauza opoziţiei Agenţiei Anti-monopol poloneze.

În decembrie 2016, „Gazprom” a declarat că nu vede niciun risc pentru finanţarea conductei „Nord Stream-2”. Şeful monopolului rusesc, Alexei Miller, spunea atunci că toţi participanţii au confirmat participarea la proiectul „Nord Stream-2”.

Totodată, în decembrie 2016, autorităţile de pe insula suedeză Gotland au decis să refuze „Gazprom” contractul de închiriere a facilităţilor portuare pentru viitorul „Nord Stream 2”.

După cum se ştie, proiectul „Nord Stream-2” presupune construirea a două fire de conducta, cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, de pe coasta rusă a Marii Baltice până în Germania.

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus