Timpul.md

Economie 24 Ianuarie 2017 | 09:59

Partenerii europeni ai Gazprom renunță la Nord Stream-2

Gigantul energetic rus „Gazprom” va suporta singur toate cheltuielile pentru realizarea conductei baltice „Nord Stream-2”, după ce compania petrolieră austriacă OMV și alți parteneri europeni au renuntat sa investeasca in societatea comuna, anunta Der Standard.

„Gazprom a pierdut speranța pentru ajutorul partenerilor europeni in proiectul conductei Nord Stream-2 – cel puțin în viitorul apropiat”, – susține publicația.

Compania „Gazprom” planuia sa puna în aplicare proiectul energetic împreuna cu Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall și, în același timp, să păstreze 50 la suta plus o actiune de control in cadrul proiectului.

Cu toate acestea, partenerii europeni au refuzat participarea financiară și acum „Gazprom” trebuie să investească din surse proprii 1,75 miliarde de euro – de două ori mai mult fata de cat a planificat. Companiile europene au refuzat participarea la capitalul companiei de proiect „Nord Stream AG 2” din cauza opoziției Agentiei Anti-monopol poloneze.

În decembrie 2016, „Gazprom” a declarat că nu vede niciun risc pentru finanțarea conductei „Nord Stream-2”. Șeful monopolului rusesc, Alexei Miller, spunea atunci că toți participanții au confirmat participarea la proiectul „Nord Stream-2”.

Totodata, în decembrie 2016, autoritățile de pe insula suedeză Gotland au decis să refuze „Gazprom” contractul de închiriere a facilitatilor portuare pentru viitorul „Nord Stream 2”.

După cum se știe, proiectul „Nord Stream-2” presupune construirea a două fire de conducta, cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, de pe coasta rusă a Mării Baltice până în Germania. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus