Timpul.md

Actualitate 29 Mai 2021 | 14:11

Patriarhul Daniel către românii de pretutindeni: Îi îndemnăm să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în ţară

 

Îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc în afara României să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în ţară, pentru a păstra unitatea familiei şi comuniunea românească, a fost mesajul Patriarhului Daniel cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române menţionează în mesajul pastoral că „Ziua Românilor de Pretutindeni este o zi specială, având o puternică semnificaţie spirituală, de reafirmare a tradiţiilor şi a valorilor credinţei şi culturii poporului român”.

„Patriarhia Română adresează un mesaj de unitate și frățietate, de comuniune şi de solidaritate tuturor românilor de pretutindeni. În acest an, 2021, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României, cuvântul nostru de preţuire şi întărire duhovnicească adresat tuturor credincioșilor ortodocși români aflați departe de țară are o semnificaţie deosebită.

Grija pastorală și atenția sporită manifestată de Patriarhia Română față de românii ortodocşi din străinătate s-a concretizat, în ultimul deceniu, prin înființarea de numeroase parohii și eparhii noi, care vin în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor români ortodocși din jurul granițelor actuale ale României (Basarabia, Bucovina de Nord, Serbia, Bulgaria, Ungaria), ale românilor din Europa Occidentală, din America, din Australia și Noua Zeelandă, precum și din Țara Sfântă, Cipru, Turcia, Africa de Sud și Japonia”, a mai spus Patriarhul.

Acesta mai spune că, prin ierarhii și preoţii ei, Biserica Mamă îi binecuvintează și îi încurajează pe fiii şi fiicele ei duhovnicești din străinătate și, totodată, află problemele cu care aceștia se confruntă, în aspirația lor pentru un viitor mai bun.

„De aceea, în bisericile ortodoxe românești de pretutindeni, românii simt bucuria regăsirii și trăirii credinței strămoșești, participă la viața liturgică, alină dorul lor fierbinte după cei dragi și după locurile natale şi reafirmă identitatea lor etnică profundă. Prin participarea lor la viaţa liturgică, la evenimentele culturale și la acțiunile social-filantropice organizate de parohiile din diaspora română, sunt promovate valorile permanente ale credinţei ortodoxe și ale culturii româneşti, sunt transmise tradițiile românești și este cultivată limba română, toate acestea contribuind la păstrarea identității culturale, etnice și ecleziale a românilor ortodocși din afara României”, se mai arată în mesaj.

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, cu multă dragoste frăţească şi părintească, Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe toți românii care trăiesc în afara României să fie permanent în legătură cu cei dragi rămași în ţară, pentru a păstra unitatea familiei şi comuniunea românească.

infoprut.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus