Timpul.md

Actualitate 19 Decembrie 2018 | 09:46

„Patriot” în loc de „S-400”. SUA încearcă să convingă aliatul turc să RENUNȚE la rachetele rusești

Departamentul de Stat al SUA a aprobat un contract cu Turcia pentru vânzarea sistemelor de apărare antirachetă ”Patriot” în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari, în intenția de a oferi partenerului său NATO sisteme alternative de apărare aeriană în locul sistemelor rusești S-400 Triumph.

Potrivit DSCA (Defense Security Cooperation Agency), agentie responsabilă de furnizarea în străinătate de arme în cadrul contractelor interguvernamentale și de acordarea de asistență financiară și tehnică partenerilor externi din SUA în sectorul apărării, Ankara a solicitat livrarea a patru complexe cu 20 de lansatoare și 80 de rachete interceptoare.

Administrația Statelor Unite, luând în considerare cererea turcă, a acordat permisiunea de a vinde 80 de rachete antiaeriene ”Patriot MIM-104E” și 60 de rachete PAC-3, precum și echipamentele conexe.

În plus, în Turcia vor fi trmise 4 stații radio de control al focului AN / MPQ-65, 10 antene AMG, 20 de lansatoare autonome M903, 4 stații de control al interceptarii, scrie TASS.

După cum s-a subliniat la Pentagon, punerea în aplicare a acestui contract de apărare este în interesul „politicii externe și securității naționale a Statelor Unite”, „va spori securitatea unui aliat NATO-cheie, care se află în fruntea luptei împotriva terorismului”. „Turcia va folosi rachetele Patriot pentru a-și consolida potențialul de apărare antirachetă, pentru a-și proteja integritatea teritorială și pentru a descuraja amenințările regionale”, a afirmat DSCA într-o declarație.

La sfârșitul lunii noiembrie, Ibrahim Kalin, reprezentantul oficial al președintelui Turciei, Tayip Erdogan, a declarat că țara este gata să cumpere sisteme americane Patriot în cazul unei oferte bune a Washingtonului. El a mai spus că Turcia „cumpără aceste sisteme pentru auto-apărare și nu va ataca pe nimeni”.

Amintim ca acordul de vanzare de sisteme Patriot a fost realizat pe fundalul încercărilor Ankarei de a cumpăra si sisteme rusesti anti-rachete (S-400).

Washingtonul a avertizat pe Ankara că, dacă achizitioneaza aceste sisteme de arme, Statele Unite ar putea refuza să vândă Turciei avioanele de luptă F-35 de a cincea generație.

Totodata, autoritățile americane au avertizat guvernul turc că achiziționarea S-400 din Rusia „va avea un impact negativ asupra relațiilor turco-americane și asupra rolului Turciei în NATO”. Pentagonul a subliniat, de asemenea, importanța geostrategică specială a Turciei pentru securitatea flancului sud-estic al NATO.

Prin urmare, Casa Albă a decis să pregătească un pachet de măsuri „si sa ofere Turciei un sistem puternic de apărare antiaeriană și antirachetă integrat cu sistemele NATO”.

Acordul dintre Turcia si Rusia privind achiziționarea de sisteme rusești de apărare antirachetă a fost semnat în decembrie 2017. Valoarea complexelor rusești este de 2,5 miliarde de dolari. Astfel, în cazul in care Turcia nu renunta la contractul cu Rusia, ea va deveni primul stat membru al NATO care va opera un sistem de apărare aeriană produs in afara NATO. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus