Cultură

Paul Goma, un cavaler al adevărului

Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii Publice „O. Ghibu”.

Moderat de către directorul instituției, criticul literar Vitalie Răileanu, în cadrul simpozionului au luat cuvântul acad. Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Andrei Țurcanu, Aliona Grati, Elena Prus, Nina Corcinschi, Anatol Moraru, Mariana Pasincov, Lidia Sitaru (R. Moldova), Flori Bălănescu, Dumitru Ungureanu și Viorel Ilișoi (România).

În discursul său, acad. Mihai Cimpoi a menționat faptul că Paul Goma, care nu are nici cetățenie română, nici franceză, fiind stabilit de mai mulți ani la Paris, este, de fapt, un cetățean al universului.

„Paul Goma este un Soljenițîn al României și Basarabiei. De asemenea, este un Havel al României. Opera sa a fost tradusă în peste 20 de țări. Din păcate, la Chișinău nu avem o stradă care să-i poarte numele”, a constatat Nicolae Dabija.

La manifestare au participat Mariana Șlapac, vicepreședinte al AȘM, Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie ș.a.

S-a subliniat faptul că, deși nu are casă, Paul Goma are, totuși, una și foarte importantă – limba română.

Amintim faptul că ziaristul Constantin Tănase a propus ca reputatului scriitor, precum și familiei sale, să le fie acordată cetățenia R. Moldova. Propunerea a fost susținută de către mai multe instituții.

Paul Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935, în satul Mana, raionul Orhei, într-o familie de învățători. În 1944 se refugiază în România, în satul Buia, pe Târnava Mare. În urma evenimentelor din Ungaria, este arestat și condamnat la doi ani de muncă corecțională la Maimalson, Jilava (1957) și Gherla (1958). După închisoare mai face trei ani de arest la domiciliu cu prelungiri în satul Lătești (până în 1963). Debutează în revista „Luceafărul” cu povestirea „Cum bate toba” (1966). Din 1977, locuiește la Paris. A semnat romanele „Ostinato”, „Gherla”, „Bonifacia”, „Din Calidor” , „Ușa”, „În cerc”, „Soldatul câinelui” ș.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *