Timpul.md

Guvern 29 Noiembrie 2016 | 17:03

Pavel Filip a discutat cu Valdis Dombrovskis despre situația economică din Republica Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut ieri, 28 noiembrie o întrevedere cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru moneda euro şi dialog social.

Principalul subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat situaţia economică din Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare, ulterior încheierii Acordului cu Fondul Monetar Internațional şi respectiv modul în care realizarea acestei etape importante va impulsiona cooperarea cu UE pe anumite domenii.

Pe lângă acţiunile deja întreprinse, autorităţile de la Chişinău urmează să promoveze un program amplu şi mai complex de reforme în scopul consolidării guvernanței economice și a transparenței, precum și pentru reducerea riscurilor existente. În particular, au fost prezentate măsurile planificate în vederea restabilirii capacităţii bugetului de a sprijini implementarea obiectivelor de dezvoltare și sociale, asigurând totodată sustenabilitatea datoriei de stat, a menționat Pavel Filip.

La rândul său, Comisarul Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea UE de a susţine aceste reforme. Inclusiv prin oferirea unui program amplu de asistenţă macro-financiară în cazul în care va fi solicitată de Republica Moldova. Asistenţa respectivă se oferă ca măsură excepţională în vederea susţinerii balanţei de plăţi şi prevede atât o componentă de grant, cât şi una de împrumut.

Republica Moldova a mai beneficiat de asistenţă macro-financiară din partea UE în perioada 2010-2012, urmare a crizei financiar-bancare internaţionale din anii precedenţi.

TIMPUL.MD (V.M)

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus