Economie

PDM preia iniţiativa propunerilor pentru politica bugetar-fiscală pentru anii 2012-2014

Astfel, PDM propune introducerea unui impozit de 25 % pentru persoanele cu venituri de peste 500 000 lei, neimpozitarea coşului minim de consum, păstrarea cotelor reduse la TVA pentru producerea mărfurilor social importante (8 % TVA la zahăr), menţinerea facilităţilor pentru angajaţii din domeniul IT etc. Despre aceasta s-a anunţat joi, 22 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de PDM. 

Deputatul PDM, Andrian Candu, membru al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe a declarat că partidul propune iniţierea neîntârziată a discuţiilor cu societatea civilă şi cu partenerii de alianţă asupra principalelor elemente ale politicii fiscale pe termen mediu (2012-2014). 

Potrivit lui, proiectul de politică fiscală, elaborat de Ministerul Finanţelor, nu prevede o reformă a politicii fiscale şi doar fortifică Inspectoratul Fiscal ca instituţie prin crearea unui cadrul legislativ incoerent, înăsprirea amenzilor şi creşterea presiunilor asupra întreprinderilor. Aceasta în condiţiile anulării unor facilităţi fiscale importante. 

Deputatul a declarat că poziţia partidului privind politica fiscală pentru următorii trei ani a fost formulată în urma unor consultări cu comunitatea societăţii civile locale, reieşind din angajamentele asumate faţă de cetăţeni în ceea ce ţine de promovarea politicilor sociale, faţă de mediul de afaceri prin crearea unui cadru atractiv pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător. De asemenea, la elaborarea acestor propuneri s-a ţinut cont de angajamentele asumate faţă de partenerii străini, precum şi de schimbările şi tendinţele de dezvoltare a proceselor economice în regiune. 

Tot în cadrul conferinţei, s-a mai menţionat că propunerile prezentate de PDM pentru politica fiscală presupune crearea unui sistem de impozitare echitabil care să contribuie la creşterea bunăstării cetăţenilor; simplificarea procedeelor fiscale şi transparenţa sistemului care vor duce la creşterea eficienţei sistemului fiscal şi majorarea veniturilor bugetului. 

Adrian Candu a precizat că discuţiile privind politica fiscală urmează să demareze neîntârziat pe motiv că, pentru adoptarea Legii bugetului pentru 2012, deja trebuia prezentat în Parlament un pachet de legi care vizează politica fiscală a ţării. 
 
Sursa: Agentia Info-Prim.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *