Moldova

Pe 12 iunie PCRM, iar pe 13 – Guvernul R. Moldova

La 12 iunie, comuniştii intenţionează să desfăşoare un marş de protest, format din patru coloane de manifestanţi. Prima coloană va merge pe trotuar de la Circ şi va ajunge în PMAN. A doua coloană va porni de la Universitatea „Ion Creangă”, a treia de la Academia de Ştiinţe şi a patra de pe strada Pan Halippa, de la Memorialul „Eternitate”. Se vor întâlni în PMAN şi vor protesta împotriva actualei guvernări.

A doua zi, pe 13 iunie, de la ora 9.00 până la 21.00, Piaţa este rezervată pentru acţiunile Guvernului. Conform programului, la 9.30 vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. La 10.00, în PMAN va avea loc un parastas de pomenire a victimelor deportărilor. Parastasul va fi urmat de un miting. Începând cu 12.30 se va desfăşura marşul participanţilor la miting, care va începe din PMAN şi se va încheia în regiunea Gării, unde vor fi depuse flori la piatra de temelie a viitorului monument în memoria victimelor deportărilor. Participanţii la marş se vor deplasa pe trotuar, iar în caz de necesitate – pe un singur sens al carosabilului. Comisariatul de poliţie şi-a luat angajamentul să menţină ordinea publică şi pe 12, şi pe 13 iunie.

Vă amintim că, potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică, lansat recent de către Institutul de Politici Publice, moldovenii vor ca deportările, exterminările fizice, foametea organizată şi colectivizarea forţată să fie calificate oficial drept crime. Deportările sunt considerate crime de către 57% din persoanele intervievate; 55% consideră crime exterminările fizice; 54% spun că foametea organizată a fost o crimă, iar 52% califică drept crimă împotriva poporului colectivizarea forţată. Fiind întrebaţi dacă ei sau cineva dintre rude au suferit în urma acestor fărădelegi, cei mai mulţi (44%) au spus că au suferit din cauza foametei, 39% – din cauza colectivizării forţate, 32% – de pe urma deportărilor, iar 23% au cunoscut oroarea exterminărilor fizice. Circa 61% din respondenţi consideră că vinovat de aceste crime se face fostul regim comunist, 2,4% cred că altcineva şi 36% nu ştiu sau nu au dorit să răspundă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *