Social

Pentru prima dată în istorie: Ziua ocupaţiei sovietice, comemorată la Chişinău

Câteva sute de oameni au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să aducă un omagiu victimelor regimului totalitar comunist. Cu flori în mâini şi cu panglici negre în piept oamenii au venit să-i deplângă pe părinţii şi pe buneii lor, executaţi sau deportaţi de către autorităţile sovietice. „Cu toţii trebuie să ne unim în jurul adevărului istoric, pentru a putea merge cu demnitate în Europa”, a subliniat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, prezent la ceremonia de dezvelire a pietrei comemorative. Acesta a dat citire unuia dintre protocoalele troicii NKVD-iste, care conţine numele şi sentinţa a peste 200 de cetăţeni ai R. Moldova, de diferite etnii. Chirtoacă a remarcat că această acţiune vine „să redea demnitatea cetăţenilor republicii noastre, indiferent de originile lor etnice, astfel încât durerea acumulată timp de 70 de ani să poată să fie tămăduită”.

În acest context, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat: „De ce trebuie noi să trecem peste aceste evenimente? De ce călăii trebuie să se mândrească şi să considere că au procedat corect? Au trecut 20 de ani de independenţă şi tot 20 de ani de tăcere, de parcă nimic nu s-a întâmplat”. Fiind întrebat despre Partidul Comuniştilor, preşedintele interimar a subliniat că nu se pune problema „interzicerii partidului, ci interzicerii simbolicii, deoarece sub această simbolică au fost omorâţi şi duşi în Siberia mii de oameni. Nu poţi să umbli cu cruce la gât şi cu satana în buzunar”, a spus Ghimpu, menţionând că acţiunile de condamnare a regimului comunist nu înseamnă că actuala putere ar fi împotriva relaţiilor cu Rusia, SUA sau Europa.

În PMAN au răsunat nenumărate discursuri patriotice, iar în timp ce Boris Vasilev, un bătrân de 80 de ani care a fost deportat de două ori, îşi povestea drama prin care a trecut cât timp s-a aflat în gulag, o bună parte dintre cei prezenţi nu-şi puteau stăpâni lacrimile.

Şi premierul Vlad Filat a comemorat Ziua ocupaţiei sovietice prin depunerea de flori la temelia Monumentului consacrat victimelor represiunilor staliniste, amplasat în scuarul Gării feroviare. Premierul a menţionat că, acum 70 de ani, teritoriul actual al R. Moldova a fost ocupat forţat de către fosta Uniune Sovietică, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, condamnat de nenumărate ori în R. Moldova. „Aş vrea să amintesc de prevederile Declaraţiei de Independenţă, care, într-o manieră exhaustivă, condamnă acele evenimente care au avut loc acum 70 de ani şi pe care le marcăm astăzi”, a menţionat Vlad Filat. „Monumentul din scuarul Gării feroviare este un simbol care marchează acea dramă a concetăţenilor noştri. Am venit aici pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au avut de suferit de pe urma regimului stalinist”, a mai adăugat Vlad Filat la ceremonia de comemorare a victimelor regimului totalitar comunist.

Liderul PD, Marian Lupu, nu a participat la nicio acţiune dedicată Zilei ocupaţiei sovietice, acesta declarând încă din ajun că formaţiunea sa nu va lua parte la evenimentele anunţate de preşedinţie şi de primăria capitalei. Nici preşedintele AMN, Serafim Urechean, nu a participat la comemorări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *