Artă

Personalitatea zilei. Anatol Codru

După absolvirea a șapte clase primare în satul natal, a urmat școala medie în orașul Dubăsari, apoi Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău (1958-1963). A urmat ulterior cursurile superioare de regie la Moscova (1969-1971).

Pe când era student, a debutat ca poet cu volumul de versuri Nopți albastre (1962). A urmat publicarea a încă șase volume de versuri: Îndărătnicia pietrei (1967), Feciori (1971), Portret în piatră (1978), Piatra de citire (1980), Mitul personal (1986) și Bolta cuvântului (1997).

În 1968, realizează primul său film documentar – „Trânta”, menţionat cu Premiul I pentru regie la Festivalul de la Minsk. A turnat 30 de filme documentare. Pentru documentarul „Sunt acuzaţi martorii”, prezentat în 1990 la Festivalul internaţional de filme documentare din or. Ostrove, Cehoslovacia, i se acordă Marele Premiu, iar pentru filmul „Mihai Eminescu” – Premiul „Mihai Eminescu” (Suceava, 1992). Pentru succese remarcabile în arta scrisului şi a filmului, i se decernează Medalia „Mihai Eminescu” şi cea mai înaltă distincţie de stat – „Ordinul Republicii”. În 1999 este ales membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 

În vara lui 2010, a căzut ca secerat când transporta un sac de ipsos, din care dorea să facă un bust. Anterior, el făcuse un bust bunului său prieten Grigore Vieru, chiar a turnat şi o medalie cu chipul regretatului poet la Monetăria din Bucureşti. După cădere s-a a les cu o factură de coastă. A avut de suportat o operaţie grea, la care s-au mai adăugat şi alte boli, care i s-au tras de la o traumă din copilărie. În august 2010, Anatol Codru ne-a părăsit.

Sursa: wikipedia, timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *