Timpul.md

Actualitate 1 Decembrie 2020 | 08:19

Peskov pretinde că staționarea ILEGALĂ a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova este... în litera dreptului internațional

 

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul transnistrean, scrie RADOR, aceștia trebuind a fi înlocuiți cu observatori OSCE.

RADOR citează, în acest context, replica Moscovei la declarațiile Maiei Sandu. Ea a venit prin vocea lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin: „O schimbare a status quo-ului în Transnistria ar putea duce la o destabilizare”.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate duce la o destabilizare gravă”, a declarat Peskov, într-o conferință de presă.

Kremlinul se așteaptă ca „toate acestea să fie discutate și să nu se facă mișcări bruște”, a mai transmis Peskov, o reacție venind și de la ministerul rus de Externe: „poziția doamnei Sandu subminează eforturile de a ajunge la o soluționare pașnică”.

Rusia și-a luat încă din 1999 angajamentul de a-și retrage trupele și munițiile din Transnistria, dar nu l-a respectat.

Cine sunt pacificatorii

Comisia Unificată de Control (CUC) este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în „zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina. Teritoriul disputat este controlat de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană. La momentul actual, Federația Rusă are 400 de militari în forțele de menținere a păcii.

Cine este Armata Rusă care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova

Grupul Operațional al Forțelor Rusești din Republica Moldova (până în anul 1995 purta denumirea de Armata a 14-a) este formată din aproximativ 1600 de militari. Formal ex-Armata a 14-a refuză să părăsească teritoriul R. Moldova, unde staționează ilegal de aproape 30 de ani, pentru a păzi depozitul de la Cobasna, unde s-ar afla peste 20 de mii de tone de muniții. De facto, armata rusă este cea care permite existența pe teritoriul R. Moldova unei entități nerecunoscute internațional de nimeni, așa-numita „Republică Moldovenească Nistreană” sau „Transnistria”.

Menționăm că Președintele R. Moldova are atribuții constituționale în domeniul politicii externe și este comandatul suprem al forțelor armate a R. Moldova.

Armata rusă încalcă Constituția R. Moldova

Articolul 11. Republica Moldova, stat neutru

(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.

(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.


 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus