Timpul.md

Actualitate 2 Aprilie 2020 | 12:01

PETIȚIE / Cerem TRANSPARENȚĂ în prezentarea datelor privind Covid-19 / Ministra prezintă DOAR câteva cifre la briefinguri fără presă

Apelăm la voi în contextul, când conducerea țării a vorbit în mod repetat despre transparență ca element cheie al încrederii din partea populației. În aceeași timp, există încă o mulțime de informații fragmentare și contraverse din domeniul sănătății, ceea ce privește situația epidemiologică în contextul Covid-19. Unele date sunt disponibile din diverse surse, dar acestea ajung neregulat și într-o formă incompletă.

http://gismoldova.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html

https://stopcoronavirus.chisinau.md/

Principalele surse de informații relevante până la moment actual rămân brifing-uri de la Ministra sănătății în care se exprimă 3-4 cifre. Adesea, acestea nu corespund datelor care sunt exprimate în mediul public și dau naștere unor zvonuri și speculații inutile.

Facem apel la voi cu o propunere de colectarea informațiilor într-o formă convenabilă pentru informarea jurnaliștilor și prezentarea oamenilor, în format online și open-data.

La rândul nostru, suntem gata să acceptăm metodele de colectare și asistența în vizualizare, inclusiv date care vor fi benefice pentru Ministerul Sănătății (și pentru alte instituțiile ale statului).

Dacă nu este posibil să furnizați toate informațiile simultan, atunci prezentați-le cel puțin pe blocuri. Am pregătit recomandări privind informațiile necesare în conformitate cu standardele OMS, dar suntem gata să acceptăm statisticile și într-un alt mod.

Cerere este scrisă inclusiv în temeiul prevederilor art. 68 lit. с) din Codul Administrativ al RM, art. 34 alin. (1) și alin. (2) din Constituția RM, art. 4 alin. (1), art. 11 alin. (1) p. 2), p. 4), p. 5), p. 6), art. 10-13 din Legea nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informații.

Anexe:

1. Lista informațiilor necesare pentru prezentarea în format online și open-data: https://goo.su/0OHU

2. Model de prezentare convenabilă a datelor: https://goo.su/0ooy

3. Lista semnatarii ONG: https://goo.su/0OhY

PETIȚIA POATE FI SEMNATĂ AICI

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus