Timpul.md

Actualitate 26 August 2019 | 08:41

Piaţa de restaurante s-a triplat în România (a ajuns la 2.4 miliarde euro pe an) iar un ospătar bun poate ajunge să câştige din bacşişuri şi 1000 de euro net pe lună

Săptămâna trecută, cunoscutul site olx a inserat în ediţia print a ZF, revista proprie olx - Indexul locurilor de muncă, o ediţie specială dedicată HoReCa – hoteluri, restaurante, cafenele.

Revista vine cu date statistice legate de piaţa HoReCa, o piaţă care reprezintă un barometru pentru economie şi care arată puterea de cumpărare a oamenilor, dincolo de datele statistice.

Toate economiile mari şi puternice au o piaţă HoReCa extrem de puternică: oamenii au venituri suficient de ridicate pentru a ieşi în oraş, pentru a mânca şi a bea. Ca să faci acest lucru trebuie să ai bani, având în vedere că diferenţa de preţ între a mânca şi a bea acasă versus a ieşi la restaurant este de 3-5 ori mai mare.

În România piaţa restaurantelor, chiar şi o şaormerie, nu este ieftină deloc faţă de nivelul salarial. O cafea trece de 7 lei (1,5 euro), mai mult decât în Italia. O pizza simplă a ajuns 20 de lei (4,25 euro) şi una puţin mai complicată a ajuns la 35-40 de lei.

Analiza olx pe S1/2019 arată că cererea de personal în HoReCa este de 22.000 de oameni, iar numărul celor care au aplicat a fost de 115.000.

Oficial, în HoReCa, lucrează 200.000 de oameni.

În Bucureşti, piaţa cea mai puternică, cererea depăşeşte 5.000 de oameni, iar primele 10 judeţe deţin aproape 70% din totalul cererii.

Cererea ar fi mai mare, dar în ultimii ani patronii din HoReCa au început să importe personal asiatic, estimările indicând că peste 10.000 de asiatici lucrează în acest sector.

Conform olx în HoReCa o poziţie se ocupă în 19 zile, cel mai ridicat timp. O bonă sau o menajeră se poate angaja în 11 zile, iar o poziţie în străinătate are o durată medie de ocupare de 13 zile.

Din datele olx salariul mediu în HoReCa este de 2000 de lei net, faţă de datele statistice de la INS care indică un salariu mediu de 1800 de lei.

Salariul mediu pe economie este de 3100 de lei.

Dacă trecem la bacşiş, conform datelor olx, el poate fi între 0 – patronul ia tot bacşişul, şi poate ajunge şi la 4700 de lei net pe lună, adică 1000 de euro.

Bacşişul mediu ar fi de 1000 de lei net pe lună, deci un ospătar ar putea câştiga minim 3000 de lei net pe lună.

Proprietarii din HoReCa vor reglementarea bacşişului astfel încât să se plătească un impozit de 10%, iar 90% din bani să rămână angajatului. Acest lucru va ridica foarte mult nivelul salarial oficial, iar cei care lucrează în HoReCa nu vor mai fi printre cei mai slab plătiţi din economie.

Un bucătar rezonabil câştigă acum peste 1500 de euro net pe lună, la fel cu un IT-ist, care sunt cei mai bine plătiţi din economie. Bucătarii buni câştigă şi peste 2500 euro net pe lună.

Iulia Cucurezeanu, de la Pizza Station spună că principala problemă pe care o are nu o reprezintă lipsa clienţilor, ci lipsa pizzarilor. Iar pe un pizzar îl plăteşte şi cu 4000 de lei net.

Dacă nu ar fi fost creşterile salariale (salariul mediu s-a dublat din 2009 încoace, de la 1500 de lei la 3100 de lei net), dacă nu ar fi fost banii românilor care muncesc în străinătate, dacă nu ar fi fost piaţa gri sau neagră, piaţa restaurantelor nu s-ar fi triplat într-un deceniu, aşa cum s-a întâmplat.

Oficial, conform datelor de la Registrul Comerţului, conform bonurilor fiscale înregistrare, în 2018 piaţa de restaurante a ajuns la 11,2 miliarde de lei, adică la 2,4 miliarde de euro, cu o vânzare medie pe unitate de aproape 900.000 de lei anual.

Dacă mai adăugăm şi piaţa cafenelelor, care depăşeşte 7 miliarde de lei, ne apropiem de o piaţă HoReCa de 20 de miliarde de lei anual, cu un ritm de creştere dublu faţă de creşterea economică.

Piaţa de restaurante este cea mai dinamică, fiind extrem de dură.

Dragoş Panait de la Next Root Management System a declarat în Business Magazin că 6 din 10 unităţi din HoReCa se închid în primele 9 luni de funcţionare, iar 80% dispar după cel mult 5 ani.

Chiar şi în aceste condiţii, spune el, atracţia antreprenorilor pentru domeniul HoReCa este foarte mare, mulţi visează să deschidă un restaurant sau o terasă şi să facă bani peste noapte.

Marjele sunt foarte mari, iar dacă nu înregistrezi fiscal toate comenzile, banii care îţi pot intra zilnic sunt destul de buni.

Indiferent cât de albă sau gri este piaţa HoReCa cifrele şi cererile de personal, şi banii care se învârt, fie pentru ospătari, bucătari, barmani, până la patroni, arată mai bine decât datele statistice creşterea puterii de cumpărare din economia românească.

https://www.zf.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus