Actualitate

Pierdere imensă pentru compania FACEBOOK în urma unui scandal

Zarva a început după ce un angajat al Cambridge Analytica a declarat că firma a intrat ilegal în posesia datelor a 50 de milioane de utilizatori Facebook.

"Sunt cel care a alertat autorităţile britanice. Am colaborat deschis cu autorităţile şi ca urmare, anchetatorii vor face percheziţii la sediul Cambridge Analytical", a spus angajatul Cambridge Analytica, Chris Wylie.

Informaţiile au fost obţinute printr-un soft realizat de un psiholog american născut în Moldova Alexandr Kogan. Facebook a aflat despre utilizarea ilegală a datelor în 2015 şi a cerut Cambridge Analytica să le distrugă.

Deşi compania a anunţat că s-a conformat, lucrurile au stat cu totul altfel. Pe baza datelor, a fost creat un program software capabil să influenţeze şi să prezică votul alegătorilor. Rezultatele au permis realizarea unor spoturi electorale pentru Donald Trump, în campania prezidenţială din Statele Unite din 2016. Între timp, cad capete la Cambridge Analytica.

"Bordul de directori al Cambridge Analytica a anunţat că l-a suspendat din funcţie pe managerul general Alexander Nix şi sunt în aşteptarea unei anchete complete şi independente", a spus corespondentul CNBC, Michelle Caruso-Cabrera.

Iar autorităţile britanice au anunţat că vor verifica serverele companiei.Polemica vine pe fundalul numeroaselor acuzaţii legate de manipularea opiniei publice şi difuzarea ştirilor false, prin intermediul reţelelor de socializare,
ce vizau alegerile din SUA din 2016, campania pentru Brexit sau cea pentru independenţa provinciei spaniole Catalonia.

Sursa:publika.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *