Politică

Pirkka Tapiola: Se cere un audit cu participarea FMI, la cele 3 bănci sub administrare specială

„În primul rând, se cere să fie investigată acea fraudă bancară, și noi cunoaștem deja că a avut loc anume o fraudă în sistemul bancar, fiindcă trebuie să ne imaginăm foarte bine tabloul obiectiv care există în sistemul bancar. Deci, este vorba despre Banca de Economii, Banca Socială, Unibank. Și toate persoanele care s-au făcut vinovate de această fraudă, repet, toate persoanele trebuie să fie trase la răspundere, nu una sau două, dar toate persoanele.

În al doilea rând, trebuie să fie desfășurată o anchetă, fondurile delapidate să fie returnate, însă această anchetă să fie una cu adevărat imparțială și să contribuie la aceea că toate persoanele care s-au făcut vinovate de fraudă să fie trase la răspundere. După care va fi nevoie de niște acțiuni de continuare și, dacă vă uitați în concluziile Consiliului, veți observa că se cere să fie petrecută și continuată procedura de audit a acestor trei bănci care se află acum sub o procedură de supraveghere specială. Deci, un audit care să fie făcut și cu contribuția Fondului Monetar Internațional, fiindcă și el este parte la această procedură”, a declarat Pirkka Tapiola, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit diplomatului, după acele audite urmează să fie publicate niște rapoarte ample, care să descrie ce s-a întâmplat cu adevărat în cadrul acestor bănci. „Eu nu am văzut aceste rapoarte, nu am văzut această informație. Deci, până atunci nu putem să ne pronunțăm pe acest subiect. Dar acest lucru se referă doar la cele trei bănci pe care le-am menționat noi.

Însă, în afară de aceasta, există și o problemă sistemică. Și, dacă vă uitați în concluziile Consiliului, ele vorbesc și despre aceasta, despre necesitatea de a ajusta legislația Republicii Moldova la legislația europeană pentru a contracara, de exemplu, spălarea de bani, pentru a atenua riscurile de alte fraude bancare. De aceea putem zice că în cazul dat avem două situații: pe de o parte, avem aceste trei bănci care se află acum în procedura de lichidare; în această procedură de audit pe care chiar băncile de fapt au inițiat-o, fiindcă este o precondiție a Fondului Monetar Internațional. După care urmează să luăm măsuri sistemice, am vorbit despre ajustarea legislației ș.a.m.d., pentru a evita situația în care aceste fraude bancare s-ar putea produce și pe viitor. Și aici este importantă și fortificarea, consolidarea rolului de supraveghere al Băncii Naționale”, a mai spus Pirkka Tapiola. 

sursa: politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *