Timpul.md

Actualitate 15 Septembrie 2015 | 20:11

Plahotniuc: Platforma „DA” a făcut o mare greșeală că a anunțat crearea unui partid politic

Omul de afaceri și politicianul Vlad Plahotniuc a comentat pe larg decizia membrilor Platformei „DA” de a-și crea o platformă politică. El a mai vorbit pentru Tribuna despre subiectul alegerilor anticipate, dar și despre demisiile cerute de manifestanții din PMAN.

Plahotniuc a precizat că nu este deranjat de faptul că liderii Platformei „DA” ăși fac partid politic, „doar că el trebuie creat pe o platformă politică cinstită, nu prin exploatarea emoţiilor oamenilor şi prin manipulare”. „Nu este corect să duci oamenii în piaţă spunându-le în repetate rânduri că participă la manifestaţia unei mişcări civice, după care aceşti oameni află că au fost păcăliţi, că au participat mai mult la crearea unui partid politic. În opinia mea, cei din Platforma DA au făcut o mare greşeală că au anunţat crearea unui partid politic, întrucât şi-au schimbat singuri sensul protestului”, a declarat Plahotniuc.

„Alegerile anticipate sunt un subiect serios”

Omul de afaceri s-a referit și la alegerile anticipate, pe care, anterior, le-a numit o soluție viabilă. „Nu poţi să declanşezi anticipate la câteva luni după ce ai avut deja doua scrutine, fără să-ţi asumi responsabilitatea pentru consecinţe.Nimeni nu poate spune cu exactitate ce va ieşi în rezultatul acestor alegeri anticipate, dar există scenarii care pot fi intuite foarte uşor, iar semnalul pe care eu am vrut să-l dau este tocmai acesta, că scenariile respective pot avea o finalitate care să nu fie cea mai bună alternativă la actuala guvernare. Am văzut cum ei au început să se bîlbîie, ba cer ca înainte de alegeri să fie demişi mai mulţi şefi de instituţii care au atribuţii în organizarea alegerilor, ba vor anticipate organizate de ei, se vede că s-au încurcat tocmai în solicitarea lor de bază”, a adăugat Plahotniuc.

„Rezolvarea problemelor prin demisii este o naivitate”

Plahotniuc a mai spus că nemulțumirile din societate sunt reale, însă demisiie în lanț cerute de protestatari nu sunt o soluție. „Există nemulţumiri reale în societate în legătura cu modul în care funcţionează unele instituţii publice, inclusiv în legătură cu modul în care s-a putut produce acest jaf la Banca de Economii. Unii au senzaţia că totul se va lamuri printr-o simplă demisie a unui şef de instituţie. E o naivitate, o necunoaştere a modului în care funcţionează instituţiile în Moldova. Noi avem probleme reale de sistem, trebuie să reformăm instituţiile de la temelie, nu să schimbăm un şef cu altul, asta nu e suficient. Putem să-i schimbăm mîine pe toţi. Şi ce facem mai departe? I-am mai schimbat de cîteva ori în aceşti ani, la multe instituţii. Eu admit că noi am eşuat în planul ambiţios de reformare, asta nu înseamnă că trebuie să stăm să ne văicărim şi să abandonăm, ci să o luăm de la capăt, să vedem ce nu a mers şi ce e de făcut mai departe”, a încheiat Vlad Plahotniuc.

Agora.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus