Timpul.md

Actualitate 12 Mai 2021 | 07:29

Plahotniuc va avea oamenii săi pe listele PSRM și a Partidului Șor / Popularitatea lui Dodon în rândurile electoratului pro-rus este în scădere

 

În campania pentru alegerile parlamentare anticipate ar putea fi creat un bloc electoral dintre PSRM și PCRM, care poartă negocieri în acest sens.

O coaliție PSRM-PCRM ar fi în beneficiul ambelor partide, opinează expertul Ion Tăbârță în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău. O eventuală coaliție va consolida stânga politică după căderea lui Dodon și ar putea asigura accesul partidului lui Vladimir Voronin în Parlament:

Popularitatea lui Dodon - în scădere

Popularitatea PSRM, a lui Igor Dodon, este în scădere în rândurile electoratului de stânga. Pe baza imaginii lui Vladimir Voronin, Igor Dodon poate să încerce să-și redreseze propria imagine politică. Pentru V. Voronin, alianța cu PSRM ar putea să fie o posibilitate de a reveni în politica activă, politica influentă din Republica Moldova. În aparență, ambele partide au de câștigat, iar acest lucru vine să consolideze stânga politică care este într-o derută după pierderea fotoliului prezidențial de către Igor Dodon, cu un impact destul de dureros.

Expertul observă că pe eșichierul politic de stânga acesta nu va fi singurul bloc ce are șanse reale de acces în Parlament, amintind de Blocul Renato Usatîi, înregistrat recent.

Ion Tăbârță mai crede că Federația Rusă va miza pe mai multe partide în alegerile parlamentare din R. Moldova. Totodată, analistul a invocat factorul Plahotniuc lăsând să se înțeleagă că fostul lider al Partidului Democrat va avea oameni în mai multe partide:

Un alt aspect este pe cine va susține Rusia. Tind să cred că va avea mai multe coșuri în care pune ouăle. Va susține și alți actori, același Partid Șor… Încă un moment referitor la aceste alianțe este factorul Vladimir Palhotniuc. La sigur că Vladimir Plahotniuc va avea persoane și în Partidul Șor, iar în ceea ce privește blocul PSRM-PCRM nu este exclus și aici să avem factorul Plahotniuc influent.

Radio Chisinau 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus