Politică

PLDM: Comunistii se erijeaza in aparatori ai minoritatilor nationale

Destabilizarea situatiei social-politice si evidentierea „dusmanilor interni si externi” au drept scop sa distraga atentia cetatenilor de la gravele probleme interne de ordin social-economic si de la falimentul guvernarii comuniste. Afirmatia apartine membrului Partidului Liberal Democrat din Moldova Iurie Leanca si a fost facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, PLDM constata ca Partidul Comunistilor duce o politica de dezbinare a societatii pe criterii politice si etnice. „Timp de opt ani regimul Voronin a divizat societatea in „patrioti” si „tradatori”, in „statalisti” si „unionisti”, a mai spus Leanca. Liberal-democratii considera ca, in pofida declaratiilor europene, comunistii promoveaza constant o politica de segregare a minoritatilor, „ceea ce impiedica integrarea lor in societate”.

„Legislatia cu privire la minoritati adoptata de majoritatea comunista din parlament contravine principiilor si recomandarilor in domeniu promovate de organismele europene”, a subliniat Iurie Leanca. La randul sau, candidatul pe listele PLDM Dumitru Ciubasenco a afirmat ca „esecul de care sunt constienti comunistii in alegerile parlamentare anticipate ii face sa tensioneze si mai mult relatiile interetnice, totodata, erijandu-se in aparatori ai minoritatilor nationale”. Ciubasenco a mentionat ca guvernantii fac presiuni asupra vorbitorilor de limba rusa sa voteze cu PCRM, facand referire la vizitele demnitarilor comunisti prin satele Moldovei, „unde electoratului i se spune ca vor veni altii la guvernare care doresc unirea cu Romania si ii vor nimici”. Ciubasenco a precizat ca Moldova nu poate sa-si piarda statalitatea decat prin referendum la care vor trebui sa participe si cetatenii din stanga Nistrului.

La una dintre ultimele conferinte, comunistul Vadim Misin declarase ca „exista circa 25-30 la suta de sustinatori ai segmentului politic de dreapta, care sunt impotriva statalitatii moldovenesti si din partea carora auzim ca Chisinaul nu are nevoie de Parlament si de Presedintie, pentru ca toate astea sunt la Bucuresti”.Intr-o declaratie a liberal-democratilor se spune ca „PLDM isi exprima convingerea ca actuala etapa tensionata a relatiilor interetnice, cauzata de politica de segregare promovata de regimul Voronin, va fi depasita, iar fortele politice responsabile care vor guverna R. Moldova dupa alegerile parlamentare vor asigura echilibrul si armonia interetnica in societatea noastra”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *