Timpul.md

Actualitate 19 Octombrie 2018 | 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

După ultima sa călătorie din iulie la Phenian, secretarul de stat Mike Pompeo a realizat că eforturile Washington-ului de a opri programul nuclear al Coreei de Nord eşuează. Kim Jong Un l-a ignorat pe Pompeo pe parcursul călătoriei, preferând să viziteze o fermă de cartofi din afara capitalei. O lună mai târziu, preşedintele Donald Trump a anulat următoarea vizită a lui Pompeo. „Simt că nu facem suficiente progrese“, a spus el. A durat doar două luni până să se risipească strălucirea istoricului summit de la Singapore dintre Trump şi liderul nord coreean, iar criticii politicii externe a preşedintelui jubilau: „Cascadoria diplomatică“ eşuase.

Acum, se pare că această concluzie a fost prematură. La începutul lunii septembrie, Kim i-a trimis o scrisoare lui Trump, expediată prin zona demilitarizată care marchează graniţa nord coreeană în Coreea. Casa Albă nu a divulgat conţinutul notei diplomatice, dar sud coreenii – care s-au întâlnit cu Kim înaintea propriului lor summit din Phenian, de pe 18 septembrie – au făcut referire la mesaj într-o declaraţie recentă. Kim, a spus un trimis special sud coreean, are o „încredere de neclintit“ în Trump şi vrea să obţină denuclearizarea Peninsulei Coreene „înainte ca lui Trump să îi expire primul mandat“.

Citește și Denuclearizarea Coreei de Nord a început cu pași de melc

Deloc surprinzător, lauda a funcţionat. „Kim Jong Un al Coreei de Nord îşi proclamă «încrederea de nestrămutat în preşedintele Trump». Mulţumim preşedintelui Kim“, a scris Trump pe Twitter. „O vom face împreună!“. Acum, administraţia spune că ia în calcul preparative pentru o altă întâlnire între Trump şi Kim. Un astfel de summit, potrivit unui angajat al Casei Albe care nu a fost autorizat să vorbească în calitate oficială, ar putea fi cea mai bună modalitate de a preveni revenirea relaţiilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord la ostilitatea „foc şi pară“ din 2017. Oare chiar face eforturi Nordul spre denuclearizare, cum spun sud coreenii că ar fi sugerat Kim? Sau Statele Unite sunt jucate pe degete?

Nu e niciun secret unde intervine consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Trump, John Bolton. Acesta este de părere că paşii pe care i-a făcut Phenian-ul până acum – dezafectarea parţială a unei facilităţi pentru teste nucleare şi suspendarea testelor cu rachete – sunt doar măsuri cosmetice şi nu vrea ca Statele Unite să uşureze sancţiunile până când Nordul nu întreprinde măsuri mai serioase pentru dezafectarea capacităţii sale nucleare. Vrea de asemenea ca Statele Unite să preseze din nou China şi Rusia să reinstituie sancţiunile împotriva Nordului; cele două ţări au ridicat sancţiunile în ajunul summit-ului din iunie.

Dar sursele sud coreene, atât dinăuntrul cât şi din afara guvernului, sunt de părere că administraţia Trump riscă să interpreteze greşit paşii înainte făcuţi de Nord. De aceea, Seul-ul se străduieşte să ţină treaz ceea ce unul dintre oficialii Ministerului Afacerilor Externe de acolo numeşte „spiritul de la Singapore“. Iar oficialii sud coreeni cred că au făcut acest lucru în timpul unui summit de trei zile la Phenian între preşedintele Moon Jae-in şi Kim, summit care a început pe 18 septembrie.

Kim a fost de acord să închidă o uzină care fabrică material de fisiune pentru armele nucleare, dacă Washington-ul face propriile, încă nespecificate, concesii. (Oficialii sud coreeni au refuzat să spună despre ce concesii este vorba înainte să îl informeze pe preşedintele Trump.) Kim a convenit de asemenea să permită accesul unor inspectori internaţionali care să supravegheze dezafectarea unei staţii de lansare a rachetelor. „Foarte interesant!“, a scris Trump pe Twitter ulterior, chiar dacă Statele Unite sunt de părere că în Nord există şi alte instalaţii de îmbogăţire pe care Phenian-ul încă nu le-a declarat.

Citește partea I din analiza „Arta negocierii”: Şi dacă Kim Jong Un este cel mai deştept tip din cameră?

De cealaltă parte, summit-ul a venit în sprijinul celor care cred că Kim este gata de tocmeală. Printre ei: dezertorul nord coreean cu rang înalt, un membru de vază al partidului aflat la conducere a cărui familie era foarte apropiată de clanul Kim la Phenian. În primul său interviu pentru media occidentală (guvernul sud coreean nu vrea să îi dezvăluie identitatea din motive de siguranţă), a declarat pentru Newsweek că Kim vrea să facă două lucruri: să asigure „siguranţa regimului“ pentru guvernul nord coreean şi să îşi aşeze naţiunea pe drumul către „prosperitatea economică naţională“ de genul celei pe care naţiunile est asiatice, de la Coreea de Sud, până la Japonia şi Taiwan, şi-au câştigat-o în a doua jumătate a secolului XX.

Citește partea a II-a din analiza „Arta negocierii”: Coreea de Nord are la momentul acesta 30 de focoase nuclear

Kim, spune dezertorul, „vrea să facă o înţelegere importantă cu Trump“, în cadrul căreia Statele Unite să semneze un tratat care să încheie în mod formal Războiul Coreean şi care să normalizeze relaţiile cu Phenian-ul în schimbul „denuclearizării“ complete.

Administraţia Moon, prin intermediul consfătuirilor de până acum cu Kim, este de acord cu această declaraţie.
Deşi înclină către stânga şi astfel este văzut, în privinţa politicii sud coreene, drept „soft“ cu Nordul, guvernul Moon nu este naiv. Este de părere că un acord este posibil – cu condiţia ca administraţia Trump să înţeleagă că trebuie să fie un acord. Cu alte cuvinte, Statele Unite trebuie să înceteze în a mai insista, în public şi în privat, că Nordul trebuie să îşi oprească în mod ireversibil programul nuclear înainte să se poată întâmpla orice altceva.

Citește partea a III-a din analiza „Arta negocierii”: Kim Jong-un ar putea dori sincer denuclearizarea Coreii de Nord

Phenian-ul crede că „declaraţia de terminare a războiului este necesară, un prim pas în procesul de denuclearizare“, spune Cheong Seong-chang, vicepreşedinte al planificării cercetării la Institutul Sejong, un think tank din Seul, şi consilier ocazional al guvernului Moon. „[Denuclearizarea] fără nicio măsură de siguranţă instituită ar fi echivalentă cu a te prezenta în pielea goală la masa negocierilor cu Statele Unite“.  

Plimbare în sălbăticie. În septembrie, Moon și Kim s-au întâlnit în Phenian, unde au discutat termenii unui potențial acord nuclear cu SUA

Din punct de vedere diplomatic, e o sarcină grea. Înseamnă că ambele părţi trebuie să cadă de acord asupra ceea ce ele numesc secvenţionare – cine şi ce o să facă prima şi când. Orice tratat formal de pace ar implica chinezii, care au pierdut zeci de mii de trupe în Războiul Coreean. Scepticii, atât dinăuntrul cât şi din afara administraţiei Trump, se tem că Beijing-ul şi Phenian-ul ar putea insista că orice tratat formal de pace şi normalizarea relaţiilor înseamnă retragerea celor 28.000 de trupe americane din Sud.

Pentru Washington, acest lucru ar stopa orice negociere. Dar Sudul nu crede neapărat că Kim va insista pe tema tema aceasta. Trimisul sud coreean, Chung Eun-yong, spune că liderul nord coreean a abordat aspectul în timpul întâlnirii lor de pe 5 septembrie: „O declaraţie [formală] de terminare a războiului nu are nimic de-a face cu slăbirea alianţei dintre Statele Unite şi Coreea de Sud sau cu retragerea trupelor, nu-i aşa?“, a citat el întrebarea lui Kim. Cu alte cuvinte, trupele nu trebuie în mod obligatoriu să dispară.

Citește partea a IV-a din analiza „Arta negocierii”: Kim Jong-un are cerințe minime de la SUA

Un diplomat sud coreean de rang înalt spune că Seul-ul înţelege nervozitatea de la Washington care înconjoară aproape tot ce face Trump – că ar fi „mult mai uşor“ să se revină la izolare şi intimidare când vine vorba despre Nord şi să nu se pună problema unui „acord important“. Oficialii de acolo ştiu care este consensul la Washington în privinţa lui Kim: Asemeni tatălui său, pur şi simplu trage de timp şi speră să obţină avantaje economice în timp ce se preface că negociază.

Seul-ul se bazează pe faptul că această premisă este greşită. Şi îl presează pe Trump să facă ceea ce el pretinde că face cel mai bine: o înţelegere.

https://newsweek.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus