Actualitate

Podul RadautiLipcani: al 10-lea punct de trecere a frontierei moldo-romne

Deschiderea podului Radauti – Lipcani a avut loc, astazi, exact dupa doua saptamani de la ultima convorbire telefonica dintre premierul moldovean, Vlad Filat si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Pentru construirea acestuia Uniunea Europeana a contribuit cu 11 milioane de euro.

Primul cetatean al R. Moldova care a trecut prin noul punct de frontiera a fost insusi seful Cabinetului de ministri, Vlad Filat. „Dupa 66 de ani, este in sfarsit posibila trecerea peste raul Prut. Cu un an in urma, la o actiune de protest, cand am rupt o bucata de sarma ghimpata, am spus ca vom scoate tot gardul de sarma, iar podul va fi pus in functiune. Iata ca am reusit, pas cu pas. Noi ne dorim sa traim liber si sa circulam liber”.

Panglica inaugurala a fost taiata impreuna cu ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Acesta a precizat ca podul Radauti – Lipcani este cel de-al 10-lea punct de trecere a frontierei dintre R.Moldova si Romania. „De la sfarsitul lunii martie veti putea trece pe aici fara vize, pentru ca Acordul de mic trafic va intra in vigoare! Speram sa vedem cat mai curand permisul european de mic trafic”, a subliniat ministrul roman.

La randul sau, Dirk Schuebel, seful Delegatiei Uniunii Europene in Moldova, si-a exprimat speranta ca acest proiect va fi si un bun prilej de dezvoltare a euroregiunii. „Va felicit pentru acest eveniment. Eu sunt originar din Germania de Est si am trecut prin astfel de momente. Stiu ca este o mare bucurie pentru dvs.”, a spus oficialul european.

Podul Radauti – Lipcani va fi o prioritate si pentru multi agenti economici, care, pana acum, erau nevoiti sa mearga in Romania prin punctul Costesti-Stanca, care se afla la circa 120 kilometri de Briceni. Odata cu deschiderea acestui pod, insa, distanta medie intre punctele de trecere a frontierei moldo-romane se reduce substantial si constituie 85 de kilometri si 500 de metri.

In prima perioada, la Radauti, postul vamal va fi unul provizoriu, au anuntat autoritatile romane. Ulterior, autoritatile din Botosani vor face demersuri la guvernul roman pentru constructia unui sediu permanent.

La inceputul anilor 2000, Uniunea Europeana a acordat guvernelor RM si Romaniei 11 mln. euro pentru amenajarea si deschiderea punctului de trecere Lipcani – Radauti. Punctul de trecere a frontierei nu a putut fi deschis pentru ca autoritatile romane nu au amenajat sediul vamii si infrastructura aferenta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *