Editorial

Pogorârea Duhului Sfânt

Încă din Vechiul Testament, Duhul Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi, Care din Tatăl purcede, egal cu Tatăl și cu Fiul este asociat cu apa, untdelemnul și focul. Pentru că este căldură (foc), întărire (untdelemn) și este indispensabil vieții duhovnicești (apă). Iconografic este reprezentat după cele trei apariții văzute din Sfânta Scriptură: ca un Om, la Stejarul de la Mamvri, unde împreună cu Tatăl și cu Fiul se arată lui Avraam (Facerea 18), în chip de porumbel la Botezul Domnului Iisus Hristos (Matei 3) și sub forma limbilor de foc la Cincizecime (Faptele Apostolilor 2).
Sfântul Serafim de Sarov spunea clar că nu există mântuire fără Duhul Sfânt. Chiar dacă Îl primim de la Botez, în taina Mirungerii, asta nu înseamnă că suntem gata mântuiți. Ci trebuie să Îl și păstrăm. Știm din pilda celor 10 fecioare că unele aveau undelemn în candelă (Duhul Sfânt din inimile lor), altele nu. Deși toate erau fecioare, deci aveau virtuţi. Însă faptele bune trebuie să fie făcute din imboldul firii noastre restabilite de Iisus Hristos, nu pentru slavă deșartă sau de ochii lumii. Și acesta este un punct în care ne pierdem faptele bune. Atunci când sunt făcute spre slava proprie și nu spre cea a lui Dumnezeu, Duhul Sfânt din inimile noastre nu e întreținut.

Ne vom opri acum asupra unor versete din Evanghelia ce se va citi în ziua Cincizecimii în bisericile noastre: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea. Cel ce crede în Mine, precum a zis Scriptura: râuri de apă vie vor curge din pântecele lui. Iar aceasta a zis-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred în El. Căci încă nu era (dat) Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit." (Ioan 7; 37-39)
Mai întâi vedem clar că Duhul nu fusese dat. El avea să se pogoare la Cincizecime. Apoi vedem că Duhul Sfânt e descris ca în pilda cu fecioarele, pentru că lumina candelei luminează și pentru cel care o are, și pentru cel care o vede la celălalt. Duhul e apa după care nu îți mai este sete, dar și râul de apă vie care se revarsă înspre alții. Exact așa trebuie să fie și bunătatea noastră, faptele noastre, să ne hrănească și pe noi pentru păstrarea Duhului Sfânt, dar să se reverse și asupra celor din jur.

Prăznuiți cu bucurie această mare sărbătoare! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *