Timpul.md

Actualitate 26 Iulie 2021 | 18:31

Polițiștii de frontieră lituanieni au reținut de 100 de ori mai mulți migranți ilegali din Belarus

Polițiștii de frontieră lituanieni au reținut de 100 de ori mai mulți migranți ilegali din Belarus în iulie decât în luna ianuarie. Declarația este menționată într-un mesaj pe site-ul oficial al Serviciului de protecție a frontierei de stat al republicii.

Potrivit departamentului, la începutul lunii iulie, numărul imigranților ilegali reținuți la granițele țării a crescut până la 2070, în timp ce în ianuarie acesta nu a depășit 20. De la începutul anului 2021, grănicerii au reușit să prindă 2730 refugiați, majoritatea fiind cetățeni din Irak, Congo și Camerun. "Majoritatea persoanelor reținute se îndreaptă în țările din Europa de Vest prin Lituania. Grănicerii sânt ajutați de forțele altor instituții lituaniene, inclusiv cele de armată, precum și de oficialii Agenției Europene pentru paza de frontieră și de coastă FRONTEX", este scris într-un mesaj.
Comportamentul migranților pe teritoriul republicii ia tot mai des forme agresive. De exemplu, o persoană din Irak a atacat un câine de serviciu în Druskininkai. Tot în aceeași zi, câțiva zeci de refugiați au organizat în oraș o încăierare pe motive religioase.
La 2 iulie, autoritățile lituaniene au introdus stare de urgență din cauza fluxului de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu care intră în țară de pe teritoriul Belarusului. Ele dau vina pe Minsk și pe președintele Alexandr Lukașenko personal pentru cele întîmplate. Se presupune că conducerea belarusă folosește operatorul turistic național "Центркурорт" pentru a transporta refugiați din Siria și Irak la granițele Uniunii Europene și cîștigă bani din aceasta.

Uniunea Europeană a hotărît să aloce 10 milioane de euro țării pentru lupta împotriva criza migrației și consecințele acesteia. O parte din aceste fonduri vor merge la întreținerea imigranților ilegali în taberele de corturi și centrele de migrație.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus