Guvern

Poliţia rutieră monitorizează: Viteza şi traficul ilicit de pasageri

Foarte des urmărim cazuri când şoferii autobuzelor şi microbuzelor, precum şi taximetriştii, încalcă Regulamentul circulaţiei rutiere, acest fapt fiind periculos pentru pasageri. Cele mai dese încălcări depistate în cadrul operaţiunii „Autobuzul” au fost îmbarcarea şi debarcarea pasagerilor în locuri nepermise, pe terenuri pietonale, la intersecţii, pe banda a doua şi a treia de circulaţie, fapt ce creează impedimente în traficul rutier; excesul de viteză (în oraşe viteza maximă nu trebuie să depăşească 50 km/h); transportarea pasagerilor în picioare; lipsa centurii de siguranţă, fumatul şi convorbirile telefonice la volan.

Conform Regulamentului conducătorului auto, în fiecare dimineaţă şoferul trebuie consultat de către un medic, care-i eliberează o fişă ştampilată drept confirmare că nu a consumat alcool sau droguri. În cadrul operaţiunii, s-a constatat că niciun conducător auto nu dispunea de o asemenea fişă, dar nici de celelalte acte obligatorii pentru şoferii din transportul public. Numai duminică, 18 iulie, au fost verificaţi 12 taximetrişti şi 12 conducători de microbuze.

Materialele acumulate în procesul operaţiunii „Autobuzul” urmează să fie analizate şi generalizate şi se va întocmi o notă informativă amplă pentru direcţia Poliţiei rutiere.

În perioada 20-25 iulie, Direcţia Poliţiei rutiere a MAI desfăşoară o nouă operaţiune specială – „Viteza”. Aceasta este întreprinsă în scopul combaterii excesului de viteză pe şoselele R. Moldova şi al sporirii eficienţei activităţii de profilaxie a încălcărilor Regulamentului circulaţiei rutiere. Pentru depistarea automobilelor ce depăşesc viteza stabilită de lege vor fi antrenate numeroase echipaje mobile ale Politiei rutiere, dotate cu aparataj specializat. Conform Codului Contravenţional, amenda pentru excesul de viteză variază între 10-50 unităţi convenţionale (200-1000 lei).

Silvia Midoni, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *