Timpul.md

Economie 9 Ianuarie 2020 | 09:14

Politică externă „echilibrată” /// Putin și Erdogan au inaugurat gazoductul TurkStream care lasă R. Moldova fără venituri de un miliard

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au inaugurat miercuri, 8 ianuarie 2020, gazoductul TurkStream, care a lăsat Republica Moldova fără tranzitul de gaze rusești spre statele din Balcani și Turcia, ceea ce aduceau venituri anuale de aproape un miliard de lei, scrie mold-street.com.

În cadrul unei ceremonii pompoase, la Istanbul, Erdogan a catalogat deschiderea acestui gazoduct, care urmează să transporte anual 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, drept ”eveniment istoric în relaţiile turco-ruse şi pentru sectorul energetic regional”.

Președintele turc a menționat și faptul că Turcia oferă posibilitate de tranzit și gazelor din Azerbaijan, iar un segment din conducta Tanap a fost inaugurat o lună în urmă el având capacitatea de transport a 16 miliarde metri cubi de gaze.

”Parteneriatul dintre Rusia şi Turcia se consolidează în toate domenile, în pofida eforturilor celor care i se opun”, a declarat Putin. Totodată el a menționat colaborarea ruso-turcă în sectorul energetic va continua.

În urma discursurilor pe care le-au susţinut, cei doi şefi de stat, împreună cu președințiii din Bulgaria și Serbia au deschis în mod simbolic vana gazoductului - intitulat şi Turkish Stream.

Această infrastructură, a cărei construcţie a început în 2017, simbolizează și spectaculoasa apropiere dintre Turcia şi Rusia, după o gravă criză diplomatică în 2015, după doborârea unui avion de vânătoare rusesc în Siria, scrie mold-street.com.

Odată cu acest nou gazoduct, Turcia îşi securizează alimentarea marilor oraşe energofage din vest şi se impune şi mai mult drept o răscruce energetică majoră.

Pentru Rusia este vorba despre alimentarea Europei de Sud şi de Sud-Est - prin ocolirea Ucrainei, iniţial principala ţară de tranzit a gazelor naturale ruseşti livrate Europei, dar cu care relaţiile s-au deteriorat profund după anexarea Crimeei şi izbucnirea unui război în estul rusofon, în 2014.

Gazoductul este alcătuit din două conducte paralele, cu o lungime de aproximativ 930 de kilometri, care leagă Anapa din Rusia şi Kiyiköy din Turcia (nord-vest).

De fapt conducta TurkStream funcționează de anul trecut, dar de la începutul acestui an, prin ea este alimentată Bulgaria și apoi și Serbia, Grecia și Ungaria.

Totodată gazoductul a lăsat Republica Moldova practic fără tranzit de gaze din Rusia spre statele din Balcani.

Astfel de la 1 ianuarie 2020 nici o moleculă de gaz din Rusia nu a tranzitat Moldova pe traseul vechi, care aducea venituri anuale de 50-60 milioane de dolari companiilor Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, ce fac parte din Moldovagaz.

Primul efect ale acestei conducte este majorarea de 8 ori de la 1 ianuarie 2020, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus