Opinii și Editoriale

Politicienii, hoti prin definitie?..

Ne intoarcem cu un coleg jurnalist de la inca una din dezbaterile pe tema actualei situatii politice. Dezbatem din mers, in continuare. El este un oponent vehement al comunistilor, a si avut de suferit din cauza lor, s-a bucurat de victoria Opozitiei, dar, totodata, nu isi face prea mari iluzii apropo de sansele celei din urma de a schimba radical situatia. Este unul dintre acei sceptici incurabili care nu crede in politicieni. Pentru el, oricare dintre acestia este corupt prin definitie.

„Primul lucru pe care il vor face noii guvernanti, vor incepe sa fure”, spune fara drept de apel.

„Nu-i adevarat, il contrazic. Stiu si eu tot atat de bine ca si tine ca oamenii politici sunt corupti, dar nu sinucigasi. A incepe sa furi acum inseamna a-ti pune cruce din start, or, ei vor sa se mentina cat mai mult in politica.”

„Nu vor sa se mentina cat mai mult, de unde ai scos-o! Vor sa fure acum cat de mult pot, dupa care, vina potopul! Asa sunt politicienii de peste tot!”

„Bine, totusi in anumite conditii ei, chiar pentru a putea fura, trebuie sa inceapa prin a fi cinstiti!”

„Ce aiureala!”

„Acum nici nu au ce fura, bugetul e gol! Trebuie mai intai sa adune niste bani in buget ca sa aiba ce fura!”

„O sa fure credite!”

„Omule, astia noi au venit pe valul unor mari asteptari sociale, in urma unor proteste violente soldate cu morti. Deci, simt o presiune politica puternica dinspre acea parte a societatii care i-a votat. Dar si dinspre cei care i-au votat pe comunisti si care ii privesc exact ca si tine, ca pe niste hoti.”

„Tu vad ca nu stii deloc ce inseamna sa ajungi la guvernare! Adica sa ajungi tu sa imparti sacul cu bani! Oamenii au bagat bani grei in campanie ca sa scoata de trei, de patru ori mai mult decat au bagat. Ei vin in politica precum ar veni in business. Deci, e o afacere din care poti scoate profit. In Moldova este unul din businessurile cele mai profitabile.”

„Nu toti sunt la fel!”

„Ba toti! Istoria alternarii la guvernare in Moldova este istoria schimbarii celor care fura cu cei care fura si mai mult. Agrarienii au furat mai mult decat primii democrati, ADR-ul fura mai mult decat agrarienii, comunistii au furat mai mult decat agrarienii si toti ceilalti luati la un loc. In mod logic, trebuie sa vina la putere cei care vor fura mai mult decat comunistii.”

„De acord, asa a fost pana acum. De astazi, insa, logica se inverseaza. De astazi fiecare guvernare noua va fura mai putin decat predecesoarea sa.”

„Stii care e partea proasta? Comunistii au furat nu doar din buget, ca si celelalte guvernari, dar si de la oamenii de afaceri. Partea proasta este ca astia noi nu au nici putere, nici curaj sa fure de la comunisti! Ei vor fura ca inaintea comunistilor, adica numai din buget!..”

„Stii ce, las-sa fure sanatosi, cel putin sa-mi permita sa respir mai liber! Sa se schimbe ceva la Televiziunea publica, la Procuratura, in justitie, politie!”

„Cum sa schimbi in justitie si Procuratura, daca numai in starea in care sunt acestea se poate fura!”

„Pai ei n-o sa fure!”

„Esti naiv!…”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *