Spre UE

Polonia ne ajută să inovăm şi să acţionăm ECO

GreenEvo oferă sprijin ţărilor care se ciocnesc cu probleme ecologice, în domeniul surselor de energie regenerabile (SER), printre acestea fiind şi RM, potrivit dnei Agnieszka Kozlowska-Korbicz, reprezentanta Ministerului Mediului al Poloniei. Respectiv, firmele moldoveneşti care activează în domeniul SER şi sunt interesate de proiectul GreenEvo şi de schimb de experienţă cu companii de acelaşi profil din Polonia, pentru început, trebuie să întrunească nişte condiţii, inclusiv posibilitatea transferării tehnologiilor peste hotarele ţării, şi să depună o cerere la Ministerul Mediului din RM. „Ulterior, cererile sunt analizate şi firmele care trec de această etapă obţin ajutor meritoriu şi logistic, iar experţii GreenEvo vor monitoriza situaţia din interiorul firmei”, a spus oficiala din Polonia. Într-un final, GreenEvo va alege cei mai buni reprezentanţi în domeniul tehnologiilor ecologice din RM.

Marţi, 8 noiembrie, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului la Chişinău, opt companii poloneze, membre ale GreenEvo, care oferă tehnologii inovative în Polonia, şi-au împărtăşit experienţa cu producătorii de SER din RM şi şi-au prezentat platforma privind aspectele tehno-economice ale utilizării energiei regenerabile. Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului, a remarcat că acest proiect e un punct de plecare pentru dezvoltarea întreprinderilor autohtone din domeniul SER.

„Acum 20 de ani, credeam că resursele naturale sunt inepuizabile, dar lucrurile nu stau aşa, combustibilul fosil e limitat, iar preţurile cresc şi vor creşte în continuare. Totodată, dacă avem 260 de zile cu soare pe an, avem vânt, vedem cum miriştile ard zi şi noapte, de ce să nu exploatăm aceste resurse ecologice?”, s-a întrebat Gheorghe Şalaru. La rândul său, Bogumil Luft, Ambasadorul Poloniei la Chişinău, a salutat această iniţiativă, în speranţa că RM va învăţa din experienţa Poloniei în ceea ce priveşte dezvoltarea rapidă a tehnologiilor ecologice, Polonia fiind una dintre ţările de succes ale UE în procesul de implementare a „economiei verzi”.

Proiectul a ajuns în RM la iniţiativa Ambasadei Poloniei şi a fost lansat cu succes, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie şi Ministerul Mediului al RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *