Istorie

Povestea unui vizitiu: Cine a fost cel mai bogat sportiv din istorie

 Un conducător de care de curse din Roma Antică, pe nume Gaius Appuleius Diocles, a adunat o avere de 35,863,120 de sesterţi – echivalentul a aproximativ 15 miliarde de dolari, după cum susţine, într-un articol publicat de "The Telegraph", profesorul Peter Struck, de la Universitatea din Chicago. Acesta a calculat că averea lui Diocles ar fi fost suficientă pentru a finanţa întreaga armată romană timp de două luni în vremea apogeului Imperiului. "Prin comparaţie cu fondurile alocate pentru plata salariilor forţelor armate americane în acest moment pentru aceeaşi perioadă, suma ar ajunge la aproximativ 15 miliarde de dolari", a spus profesorul Struck.

Spectacolul sportiv modern pare să pălească în comparaţie cu evenimentele care se petreceau la Roma în urmă cu aproximativ 18 secole în urmă. Arena Circus Maximus – supranumită "inima imperiului" – strângea aproape un sfert de milion de oameni în fiecare sfârşit de săptămână pentru cursele de care. Acest eveniment era mult mai popular decât celelalte atracţii ale vremii, precum eviscerarea sclavilor sau luptele gladiatorilor cu animale sălbatice şi exotice sau chiar cu reconstituirile luptelor navale – vase de război cu echipaje foarte numeroase ducând bătălii sângeroase în lacuri artificiale construite în apropierea albiei Tibrului.

Pentru a vedea carele de curse, spectatorii veneau la arenă cu o seară înainte pentru a ocupa locuri bune. Consumul de alcool şi mancare era excesiv, iar incidentele violente între spectatori erau la ordinea zilei şi aveau chiar un nume – furor circensis. Poetul Ovidiu recomanda chiar rezervarea unui loc bun în arena pentru curtarea femeilor aristocrate.

Vizitii carelor proveneau din "subsolul" societăţii. Ei erau pregătiţi şi transferaţi de doar câteva echipe – asemănătoare, în multe feluri, actualelor grupări din Formula 1. Culorile echipelor erau în acelaşi timp şi numele acestora, astfel că pe arena Circus Maximus, un roman oarecare putea să îi susţină fie pe Roşii, Alii, Albaştrii sau Verzii (cele două din urmă fiind şi cele mai de succes) . Echipamentul sportivilor antici era compus dintr-o cască de piele, apărătoare pentru picioare şi piept, un tricou şi un bici (cuţitul curbat fiind mai mult ca sigur o legendă hollywoodiană, care a apărut odată cu lansarea blockbusterului clasic "Ben Hur").

Startul cursei era dat de Împărat, care lăsa să cadă, oarecum teatral, o batistă, în timp ce mai mulţi arbitri călare încercau să menţină, fără succes de cele mai multe ori, ordinea în arenă. După şapte tururi de cursă, cei care reuşeau să scape cu viaţă şi să se claseze pe primele trei locuri plecau acasă cu premii în bani. Cei mai buni vizitii erau trataţi în acea vreme asemenea starurilor rock de astăzi, iar veniturile nu erau nici ele de neglijat.

Cel mai bine plătit conducător de care de curse – şi, în acelaşi timp, cel mai bine plătit sportiv din toate timpurile – a fost Gaius Appuleius Diocles (originar din Peninsula Iberică). Acesta a petrecut câţiva ani la echipele Albilor şi Verzilor, înainte de a face carieră pentru Roşii. În cei 24 de ani de carieră – Diocles era celebru pentru sprinturile sale pe final de cursă -, acesta a câştigat o sumă uriaşă de bani, peste 35 de miliarde de sesterţi (o subdiviziune a dinarului care cântărea aproximativ trei grame de argint). Suma se regăseşte pe o inscripţie ridicată de ceilalţi vizitii ai Romei Antice în anul 146, care îi marchează şi retragerea din activitate la vârsta de "42 de ani, 7 luni şi 23 de zile" şi îl numeşte "campionul tuturor conducătorilor de care de curse".

Gaius Appuleius Diocles a câltigat 1,462 din cele 4,258 de curse la care a participat, iar cariera sa a fost una foarte îndelungată, având în vedere că majoritatea adversarilor săi din Circus Maximus nu apucau să împlinească vârsta de 25 de ani.

Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *